Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Οι απαιτήσεις της τρόικας από το βήμα του "Economist"

Τρεις αυστηρές συστάσεις που αφορούν τον δημόσιο τομέα έκανε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπομπ Τράα από το βήμα του συνεδρίου του «Economist», δίνοντας έτσι το στίγμα των απαιτήσεων της τρόικας: Αμεση περιστολή δαπανών με καταργήσεις δημόσιων οργανισμών και μείωση του προσωπικού.

«Διαφωνώ με όσους λένε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν πάει καλά. Τα αποτελέσματα, όπως, για παράδειγμα, η μείωση του ελλείμματος, είναι εντυπωσιακά και η Ελλάδα αξίζει εύσημα για τα επιτεύγματά της» υπογράμμισε ο κ. Τράα που ορίστηκε ως ομιλητής του Ταμείου στο συνέδριο αντικαθιστώντας τον Πολ Τόμσεν ύστερα από την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.



Ο κ. Τράα επικέντρωσε την κριτική του στον μεγάλο δημόσιο τομέα και τους ελλιπείς φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Νέοι φόροι, είπε, έχουν νόημα μόνο αν υπάρχουν και οι μηχανισμοί να τους εισπράττουν. «Η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσει την ικανότητα συλλογής φόρων, αντί να επιβαρύνει συνεχώς το σύστημα με νέους φόρους. Μόνο τότε θα μπορέσει να μειωθεί και η φορολόγηση» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η χώρα μας δεν θα καταφέρει να πραγματοποιήσει τη δημοσιονομική σύγκλιση αν δεν επιδείξει μεγαλύτερη προσήλωση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για λήψη νέων μέτρων: «Δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Το μνημόνιο δεν είναι χαραγμένο σε πλάκες. Θα χρειαστούν νέα μέτρα καθώς προχωράμε. Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο, το κλειδί είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων» κατέληξε ο κ. Τράα. Με τις συστάσεις του κ. Τράα συμφώνησε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος που ήταν επίσης ομιλητής στο συνέδριο. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε πολύ σημαντική την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ προέβλεψε ότι η ύφεση για το 2011 θα διαμορφωθεί στο 5,5%.

Παράλληλα προανήγγειλε απολύσεις στον δημόσιο τομέα λέγοντας «ναι, υπάρχει πλεονάζον προσωπικό και πρέπει να υπάρξει εκλογίκευση με διαφάνεια». Για το ενιαίο μισθολόγιο σημείωσε ότι θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου, προσθέτοντας ότι «μη νιώθει κανείς υπάλληλος ότι απειλείται».

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «δεν είναι η Ελλάδα το καταλυτικό πρόβλημα της ευρωζώνης». Οπως επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, «αν η ευρωζώνη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πλήρως το πρόβλημα της Ελλάδας, τότε πρέπει να σκεφτεί με ποιους θεσμούς θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα».

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι «αν δεν κάνουμε τώρα αυτά που πρέπει, θα αναγκαστούμε να τα κάνουμε, όχι πολύ αργά, υπό συνθήκες οδυνηρές. Ολοι το ξέρουν αυτό, έχω ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων» σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: