Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Πώς να βοηθήσετε τον/τη στρεσαρισμένο/η σύντροφό σας

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον/τη σύντροφό μας, όταν περνάει μια δύσκολη προσωπική στιγμή. Το να είσαι δίπλα στα άτομα που αγαπάς, όταν σε έχουν ανάγκη, είναι το πρώτο και το πιο βασικό.

Οι ειδικοί επισημαίνουν μερικά ακόμα βοηθητικά σημεία:

Μην επιμένετε να σας μιλήσει

Εάν ο/η σύντροφός σας δεν μιλά, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αγνοεί το πρόβλημα. Οι εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι ορισμένοι άνθρωποι χρειάζεται να αποσυρθούν, προκειμένου να επεξεργαστούν αυτό που τους συμβαίνει.

Αποδεχθείτε το στρες του/της

Οι πηγές του στρες διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κάτι που στρεσάρει τον/τη σύντροφό σας, εσάς μπορεί να μη σας επηρεάζει καθόλου ή/ και το αντίστροφο. Λέγοντας συνεχώς στον/στη σύντροφό σας ότι «ανησυχεί άσκοπα», μπορεί να τον/την απομακρύνετε από εσάς. Προσπαθήστε να κατανοήσετε το πώς νιώθει, ακόμα κι αν σας φαίνεται παράλογος ο λόγος του στρες του/της.

Κοιτάξτε τον εαυτό σας

Βλέποντας κάποιον που αγαπάτε να περνάει μια δύσκολη περίοδο της ζωής του, είναι εύκολο να επηρεαστείτε και εσείς οι ίδιοι. Εάν υποπέσετε στην ίδια άσχημη ψυχολογική κατάσταση με τον/ τη σύντροφό σας, δεν θα βοηθήσει ούτε εσάς ούτε όμως τον/τη σύντροφό σας. Προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα θετικά, χωρίς να έχετε ενοχές, και κάντε ό,τι είναι καλύτερο για τη σχέση σας.

Απελευθερώστε τον από τις αρμοδιότητές του

Απελευθερώστε τον σύντροφό σας από την ανάγκη να εκπληρώσει συγκεκριμένους ρόλους μέσα στη σχέση σας. Αν, για παράδειγμα, μέχρι τώρα αυτός/ή ήταν ο/η δυνατός της σχέσης, πάρτε εσείς αυτόν τον ρόλο.

Έτσι, του δείχνετε πως υπάρχει ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο έχει συνηθίσει μέχρι τώρα να δρα μέσα στη σχέση σας, αποφορτίζοντάς τον από την ανάγκη να εκπληρώσει έναν συγκεκριμένο ρόλο.

Πηγή: NETdoctor

Δεν υπάρχουν σχόλια: