Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Κάηκε η αρχαία αγορά στο Χαλέπι, μνημείο της ΟΥΝΕΣΚΟ!

Εκατοντάδες καταστήματα στην αρχαία αγορά στην πόλη Χαλέπι της Συρίας, κάηκαν το βράδυ του Σαββάτου μέσα σε μάχες μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Η πυρκαγιά προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στη μεσαιωνική αγορά που έχει κηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από τον ΟΗΕ.

Ακτιβιστές μιλώντας μέσω Skype, είπαν ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από τους βομβαρδισμούς και τους πυροβολισμούς και εκτιμάται ότι κατέστρεψε 700 με 1.000 καταστήματα μέχρι τώρα.

Ακτιβιστές ανέφεραν επίσης σοβαρές συγκρούσεις στο Bab Antakya, μια πέτρινη πύλη στην Παλιά Πόλη της Χαλεπίου, η οποία είναι χτισμένη πάνω σε αρχαία εμπορικών δρόμων.

Η UNESCO πιστεύει ότι πέντε από τα έξι Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Συρίας – στα οποία περιλαμβάνονται η αρχαία πόλη της ερήμου της Παλμύρας, καθώς και τμήματα της παλιάς Δαμασκού - έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου, πάνω από 40 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε μάχες σε όλη τη Συρία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: