Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Παρέμβαση με μαρκαδόρο σε πίνακα του Rothko

Στην πινακοθήκη μοντέρνας τέχνης του Λονδίνου, Tate Modern, ένας νεαρός αποφάσισε την Κυριακή να αφήσει το δικό του στίγμα στην τέχνη του εξπρεσιονισμού. 

Καθώς τριγυρνούσε, λοιπόν, τις ώρες του κοινού ανάμεσα στους πίνακες, έβγαλε έναν μαρκαδόρο και υπέγραψε - με χαρακτηριστική ευκολία - πάνω στο έργο “Black on Maroon” του διάσημου εκπροσώπου της αφηρημένης εξπρεσιονιστικής ζωγραφικής Mark Rothko. 

H Tate Modern, που επιβεβαίωσε ότι άγνωστος επενέβη και αλλοίωσε τον πίνακα του Rothko, μετά το συμβάν έκλεισε για σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ η αστυνομία ερευνά το γεγονός. 

Ο Mark Rothko, γεννημένος στην επαρχία Βίτεμπσκ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας το 1903 έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της avant-garde και ένας από τους πιο διάσημους Αμερικανούς καλλιτέχνες του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα. Τα έργα του πωλούνται για δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. 

Ένας 26χρονος άνδρας, ύποπτος για το βανδαλισμό του έργου τέχνης συνελήφθη από την αστυνομία του Sussex. 

Νωρίτερα ο Ρωσικής καταγωγής Vladimir Umanets, που υποστηρίζει ότι είναι υπεύθυνος για την αλλοίωση του πίνακα δήλωσε στο BBC: “Δεν είμαι βάνδαλος’. 

Ο Umanets, ιδρυτής ενός κινήματος το οποίο αποκαλεί “Yellowism” - μιλώντας στο Βρετανικό μέσο- ανέλαβε την ευθύνη αλλά αρνήθηκε ότι η πράξη του αποτελεί βανδαλισμό. 

Υποστήριξε ότι είναι μεγάλος θαυμαστής του καλλιτέχνη, ενώ πρόσθεσε ότι “η Τέχνη μας επιτρέπει να πάρουμε το υπάρχον έργο κάποιου και να βάλουμε ένα καινούριο μήνυμα πάνω σε αυτό”. 

Ο πίνακας "Black on Maroon” του Mark Rothko.



Δεν υπάρχουν σχόλια: