Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το economist αναφέρεται στα Σκόπια την πρωτεύουσα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

"Στα Βαλκάνια οι άνθρωποι θυμούνται."  Αυτή είναι η πρώτη φράση του άρθρου του economist, το οποίο μπορεί να είναι για την ενημέρωση δημιουργίας μνημείου ολοκαυτώματος, ωστόσο ονομάζει Μακεδονιά τη γειτονική μας χώρα και Μακεδόνες τους πολίτες της. Και μάλιστα όχι μια και δύο φορές!


Είναι γεγονός ότι οι γείτονές μας έχουν  βάλει μπροστά ένα σχέδιο στρατηγικής για τη δημιουργία οντότητας ιστορικής για τη χώρα τους και τα καταφέρνουν ... Εμμέσως περνούν τόσο ιστορικά γεγονότα δαπανώντας εκατομμύρια όσο και την υποτιθέμενη "Μακεδονική" τους ταυτότητα.

Παραθέτουμε μετεφρασμένες τις δύο πρώτες παραγράφους του άρθρου:

"Στις 11 Ιουλίου δεκάδες χιλιάδες κόσμου θα φτασει στη Σρεμπρένιτσα, στην ανατολική Βοσνία, για το πλέον ετήσιο προσκύνημα στη μνήμη των 8.000 Βόσνιων Μουσουλμάνων. Άνδρες και αγόρια που δολοφονήθηκαν το 1995 από τις βοσνιακές σερβικές δυνάμεις. Στα Σκόπια, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, το βλέμμα του στο κέντρο της πόλης αντικρύζει μια σειρά από νέα αγάλματα. Ένα γιγαντιαίο μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανεγέρθηκε τον περασμένο μήνα. Είναι περιτριγυρισμένο από άλλα αγάλματα των πολιτικών αυτοκρατόρων, επισκόπων και αγίων."

Και συνεχίζουμε με τη δεύτερη παράγραφο όπου γίνεται αναφορά και στην Ελλάδα. Για να δούμε τι λέει:

"Δεν πρεπει να αποτελεί έκπληξη γράφει το άρθρο ότι τα αγάλματα όσων σκοτώθηκαν τόσο πρόσφατα βρίσκονται γύρω από το πολιτικά φορτισμένο μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από το οποίο η Ελλάδα δεν πρέπει να εξαιρεθεί. Αλλά με τα πόδια πέντε λεπτά με τα πόδια είναι μια άλλη νέα πράξη της μνήμης [...] Δεν τιμά επίσης εβραϊκή κοινότητα της Μακεδονίας , η οποία είχε σχεδόν εκμηδενιστεί  κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου."

"Η μοίρα των Εβραίων από την Πολωνία στη Γαλλία, ακόμη και τη Θεσσαλονίκη, στο ελληνικό τμήμα της ιστορικής Μακεδονίας, είναι σχετικά γνωστό, η ιστορία όμως για τους Εβραίους στο τμήμα της Μακεδονίας που ήταν κάποτε Γιουγκοσλαβική, δεν είναι γνωστή." 

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε και να δείτε το άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: