Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Εκτέλεσαν κινηματογραφικά και τέταρτο Ιρανό πυρηνικό επιστήμονα

Ο 32χρονος Μοσταφά Αχμάντι Ροσάν, στέλεχος στον πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ, έπεσε νεκρός όταν μοτοσικλετιστές τοποθέτησαν εν κινήσει μαγνητική βόμβα στο αυτοκίνητό του. Αρνείται κάθε ανάμειξη η Ουάσιγκτον. Σιγή ιχθύος από το Τελ Αβίβ



Η χρονική συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι καταλληλότερη για να δώσει τροφή στις υποψίες της Τεχεράνης και τις θεωρίες συνωμοσίας. Με τρόπο κινηματογραφικό ο Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας, Μοσταφά Αχμάντι Ροσάν, έπεσε χθες νεκρός εν κινήσει μέσα στο ίδιο του το αυτοκίνητο από βόμβα που «φύτεψαν» μοτοσικλετιστές, την ώρα που η διπλωματική ένταση ανάμεσα σε Δύση και Ιράν είναι στο «κόκκινο», και οι δύο πλευρές εμφανίζονται ανυποχώρητες στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Ο Ροσάν έγινε ο τέταρτος Ιρανός επιστήμονας που δολοφονήθηκε μυστηριωδώς την τελευταία διετία και, μάλιστα, μία ημέρα πριν από τη δεύτερη επέτειο δολοφονίας ενός συναδέλφου του. Την ώρα που το Ιράν έριχνε χθες τα βέλη του για την επίθεση στις αμερικανικές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, η γαλλική «Figaro», επικαλούμενη πηγή ασφαλείας στη Βαγδάτη, αποκάλυψε ότι η Μοσάντ, η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, στρατολογεί εξόριστους Ιρανούς στο ιρακινό Κουρδιστάν για να δράσουν κατά του καθεστώτος της Τεχεράνης.

«Είναι δύσκολο να πει κανείς αν έγινε από ξένες μυστικές υπηρεσίες με μακροπρόθεσμο στόχο να καθυστερήσουν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ή μία βιαστική αντίδραση στην έναρξη των διαδικασιών εμπλουτισμού στο Φορντού», δήλωσε η αναλύτρια Γκαλά Ριανί της HIS Global Insight. «Δεν θα πρέπει να βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα ούτε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο εμπλοκής ιρανικών οργανώσεων», δήλωσε ο Μπρουνό Τερτρέ του Στρατηγικού Ερευνητικού Ιδρύματος Γαλλίας. Πάντως αυτό που σημειώνουν οι αναλυτές είναι ότι τέτοιες επιθέσεις, αν μη τι άλλο, πετυχαίνουν να σπείρουν τον πανικό στην ιρανική επιστημονική κοινότητα.

Προειδοποίηση

Αίσθηση προκάλεσαν και τα σχόλια του Ισραηλινού στρατηγού Μπένι Γκαντζ σε κοινοβουλευτική επιτροπή κεκλεισμένων των θυρών, όπου προειδοποίησε ότι το Ιράν θα πρέπει να αναμένει περισσότερα «αφύσικα» συμβάντα εντός του 2012. «Για το Ιράν είναι κρίσιμο έτος» λόγω της «πυρηνικοποίησής του, των εσωτερικών αλλαγών στην ιρανική ηγεσία, της αυξανόμενης πίεσης της διεθνούς κοινότητας και πραγμάτων που λαμβάνουν χώρα με αφύσικο τρόπο», σχολίασε ο Γκαντζ.

Ο 32χρονος επιστήμονας, υποδιευθυντής εμπορικών υποθέσεων του σταθμού της Νατάνζ, της κεντρικής μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν, βρισκόταν μαζί με άλλα δύο άτομα σε ένα Peugeot 405, όταν δέχθηκε επίθεση στη βόρεια Τεχεράνη από δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Εκτός από τον ίδιο, σκοτώθηκε και ένας περαστικός, ενώ σοβαρά τραυματίστηκε ένας από τους συνεπιβάτες του.

Ο Ιρανός αντιπρόεδρος, Ραχιμί, κατηγόρησε ΗΠΑ και Ισραήλ ότι βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία, ενώ ο αντικυβερνήτης της Τεχεράνης, Σαφαράλι Μπαράτλου, σημείωσε ότι «η βόμβα ήταν μαγνητική, όμοια με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν για τη δολοφονία επιστημόνων και είναι έργο των σιωνιστών». Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε κάθε ανάμειξη, ενώ σιωπηλό παρέμεινε το Ισραήλ.

ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ

Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επίθεση εναντίον του Ροσάν έχει όλα τα χαρακτηριστικά των δολοφονιών άλλων επιστημόνων που φέρονται να δούλευαν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Τον Ιανουάριο του 2010 ο διεθνούς φήμης πυρηνικός φυσικός Μασούντ αλί Μοχαμαντί σκοτώθηκε από έκρηξη παγιδευμένης μοτοσικλέτας μπροστά στην κατοικία του στην Τεχεράνη. Τον Νοέμβριο του 2010 ο πυρηνικός φυσικός Ματζίντ Σαχριάρι έπεσε νεκρός από εκρηκτικό μηχανισμό στο αυτοκίνητό του στην ιρανική πρωτεύουσα. Τον περασμένο Ιούλιο ο επιστήμονας Νταριούς Ρεζαϊνετζάντ σκοτώθηκε επίσης από βόμβα τοποθετημένη στο αυτοκίνητό του.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: