Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Συνομιλίες μέσω... δορυφόρου για το PSI

Τους οριστικούς όρους και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής από την Ελληνική Δημοκρατία για τη ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων θα ανακοινώσει το μεσημέρι της Παρασκευής ο επικεφαλής του Διεθνούς χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα.




Η διαδικασία λόγω του κατεπείγοντος θα γίνει μέσω δορυφορικής τηλεδιάσκεψης καθώς ήταν αδύνατον τα μέλη του IIF από ολόκληρο τον πλανήτη να συναντηθούν στο Παρίσι ή στην Αθήνα.
Στην τηλεδιάσκεψη θα όπου θα λάβουν μέρος όλες οι τράπεζες -μέλη του IIF.

Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης δήλωσε κατά αποκλειστικότητα νωρίτερα στο protothema.gr ότι οι διαπραγματεύσεις μάλλον ολοκληρώνονται, άλλα βεβαίως απομένει το τυπικό να συμφωνήσουν όλοι οι μεγάλοι δανειστές της Ελλάδος που έχουν στα χέρια τους ομόλογα άξιας κοντά στα 150 δισ ευρώ (ομόλογα άξιας 50 δισ ευρω έχουν στα χαρτοφυλάκια τους Hedge funds που ακόμα και μέχρι την τελευταία στιγμή προσπαθούν να τορπιλίσουν την συμφωνία).

Οριστικές ανακοινώσεις εκτιμάται ότι θα γίνουν το αργότερο έως την Κυριακή (κάποιοι κάνουν λόγο ακόμα και για σήμερα η αύριο το μεσημέρι). Σε κάθε περίπτωση την Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί (εάν όλα πάνε καλά) την οριστική συμφωνία στην συνεδρίαση του eurogroup στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει ήδη από την Πέμπτη το protothema.gr, το μεσοσταθμικό επιτόκιο για τα νέα ομόλογα (δηλαδή αυτά που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά κρατικά ομόλογα που θα υποστούν haircut ύψους 50%), θα διαμορφωθεί γύρω στο 4,25%, το οποίο θα είναι κλιμακούμενο ξεκινώντας τα πρώτα χρόνια από χαμηλά επίπεδα της τάξεως του 3% και θα αυξάνεται σταδιακά μέσω ρήτρας η οποία θα συνδέει το ύψος του επιτοκίου με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Με απλά λόγια, η επιβάρυνση του δημοσίου για την πληρωμή υψηλότερων τόκων μετατίθεται χρονικά για μελλοντικά έτη, ενώ παραλλήλως παρέχεται διευκόλυνση στα πρώτα χρόνια εφαρμογής του PSI.

http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: