Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Επιχειρηματίας ενδιαφέρεται να φέρει υδροπλάνα στο Ιόνιο

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της δεύτερης συνάντησης και της Επιτροπής Καθοδήγησης των Εταίρων του προγράμματος με τίτλο “Δημιουργία Δικτύου Υδροπλάνων στη Λεκάνη της Αδριατικής”, που πραγματοποιήθηκαν στην Πούλα της Κροατίας, με τους εταίρους να δεσμεύονται ότι στο προσεχές διάστημα θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για επίσπευση των διαδικασιών υλοποίησης των ενοτήτων του έργου, ...
ενώ τέθηκε ως αρχική ημερομηνία ο Οκτώβρης 2012 ως ημερομηνία κατά την οποία θα γίνουν οι πιλοτικές πτήσεις στα έξι επιλεγμένα από το Πρόγραμμα σημεία στο Τζουλιανόβα Ιταλίας, στην Κέρκυρα, στο Μπρίντιζι Ιταλίας, στην Αυλώνα Αλβανίας, στο Μπαρ Μαυροβουνίου και στην Πούλα Κροατίας.
Το πρόγραμμα Adri-seaplanes ουσιαστικά στοχεύει στην ωρίμανση του πλαισίου λειτουργίας θαλάσσιων αερομεταφορών, έτσι ώστε να αποτελέσει επενδυτική ευκαιρία, την οποία αναμένεται να αξιοποιήσει πλήθος επενδυτών με τεχνογνωσία στον κλάδο των θαλάσσιων μεταφορών σε συνεργασία με τους αρμόδιους δημόσιους εθνικούς και τοπικούς φορείς. Ήδη από τη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τουλάχιστον τρεις υποψηφίους επενδυτές.
Από τα συμπεράσματα της συνάντησης διεφάνη με έντονο τρόπο πως η πλειονότητα των εταίρων πρέπει να ασκήσουν πίεση στους ρυθμιστές του νομικού πλαισίου, έτσι ώστε να καθιερωθεί η βάση επί της οποίας θα μπορέσουν να γίνουν οι επενδύσεις για τη λειτουργία των υδροπλάνων. Χαρακτηριστική ήταν δήλωση επιχειρηματία που είπε:“ρυθμίστε το νομικό πλαίσιο και θα φέρω τα υδροπλάνα στα Ιόνια”.
Προς αυτή την κατεύθυνση τόσο ο Περιφερειάρχης, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, έχουν αποστείλει επιστολές προς τον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών, έτσι ώστε να τον πιέσουν προς την κατεύθυνση της οριστικής ψήφισης του νόμου που θα ρυθμίζει τις θαλάσσιες αερομεταφορές στη χώρα μας.
Οι πιέσεις θα ενταθούν ακόμη περισσότερο στο αμέσως προσεχές διάστημα, όπου η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα συγκαλέσει συσκέψεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, αφενός για να τους ενημερώσει για το Πρόγραμμα, αφετέρου για να τους κάνει κοινωνούς του προβλήματος.
Μεγάλο ενδιαφέρον διαπιστώθηκε στη θεματική συνάντηση που είχε διοργανωθεί από τον Οργανισμό Λιμένος Πούλα (Κροατία), το οποίο είναι εταίρος του Προγράμματος, για τη λειτουργία των υδροπλάνων στην περιοχή.
Στη συνάντηση συμμετείχαν δημοσιογράφοι που έδειξαν ενεργό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, στελέχη της Πολιτικής Αεροπορίας της Κροατίας και του Υπουργείου Μεταφορών, στελέχη του Οργανισμού Λιμένος Πούλα αλλά επενδυτές οι οποίοι παρουσίασαν τον τρόπο λειτουργίας των υδροπλάνων, και ανέδειξαν τα πλεονεκτήματά τους ειδικότερα σχετικά με την ευκολία εγκατάστασης και λειτουργίας τους. Σύμφωνα με τους επενδυτές η περιοχή εφαρμογής του Προγράμματος είναι ιδανική για την ανάπτυξη γραμμών υδροπλάνων, λόγω της μορφολογίας αλλά και των αποστάσεων.
Επικεφαλής εταίρος του Προγράμματος είναι η Επαρχία Τέραμο, ενώ οι υπόλοιποι εταίροι προέρχονται από την Ιταλία, το Μαυροβούνιο, την Κροατία και την Αλβανία. Επισημαίνεται πως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων – Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας είναι όχι μόνο ο μοναδικός εταίρος από ελληνικής πλευράς, αλλά και ο μοναδικός εταίρος που έχει εμπειρία από τη λειτουργία των υδροπλάνων στη χωρική της αρμοδιότητα.



ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ”
www.imerazante.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: