Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

«Μεγάλη απάτη η φύλαξη βλαστοκυττάρων»

Δήλωσε στο metrogreece.gr o καθ. Eξατομικευμένης Iατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Πατρινός.

Μεγάλος «ντόρος» είχε γίνει στο παρελθόν με τις τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων και το κόστος της διαδικασίας αυτής. Οι περισσότεροι γονείς ,τα τελευταία, χρόνια βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα να φυλάξουν τα βλαστοκύτταρα από τα νεογέννητα παιδιά τους ή όχι;

«Οι άνθρωποι οι οποίοι υφίσταται μεταμόσχευση λειτουργούν καλύτερα μοσχεύματα από αλλογενή δότη παρά από τον ίδιο», ανέφερε στο metrogreece.gr ο καθ. Eξατομικευμένης Iατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Πατρινός.

Και συνέχισε λέγοντας «τα βλαστοκύτταρα δίνονται σε μία άκρως ιδιάζουσα στιγμή. Την ώρα που η γυναίκα είναι έτοιμη να γεννήσει φέρνουν το συμβόλαιο μπροστά και της λένε υπέγραψε γιατί θα χάσεις την ευκαιρία. Εκμεταλλεύονται τη στιγμή και ασκούν ψυχολογική πίεση».

Ο τρόπος σύμφωνα με τον οποίο παίρνουν τα κύτταρα δεν είναι επιστημονικός, καθώς γίνεται ένα στύψιμο στον ομφάλιο λώρο και ρίχνουν το αίμα σε ένα υλικό και το παίρνει η εταιρεία. Από εκεί και πέρα δεν έχει καμία εικόνα ο γονιός για την ποιότητα των κυττάρων. Ο αριθμός τους είναι ένα ακόμα ζήτημα γιατί θα πρέπει να είναι από έναν αριθμό και πάνω όταν τα ξεπαγώσουν σε περίπτωση που επιθυμούν να τα χρησιμοποιήσουν. Επιπλέον, δεν γνωρίζουν τη βιωσιμότητά τους, αν έχουν μολυνθεί από κάποιους υιούς ή από κάποια βακτήρια. Όλες αυτές είναι έξτρα εξετάσεις τις οποίες κάποιες εταιρείες τις δίνουν και κάποιες όχι.

Τέλος, ο κος Πατρινός τόνισε «υπάρχουν και μελέτες για το πόσα από αυτά τα βλαστοκύτταρα έχουν χρησιμοποιηθεί και ο αριθμός είναι ελάχιστος».
Ευαγγελία Κακλειδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: