Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Χωρίς ακτοπλοϊκές γραμμές μένει το Αιγαίο

Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση μένουν από εβδομάδα νησιά του Αιγαίου ακόμα και κάποια από τα λεγόμενα μεγάλα. 

Πριν καλά - καλά βγει ο Σεπτέμβριος, βασικές γραμμές βγαίνουν εκτός λειτουργίας, γεγονός το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνει αποκλεισμένο μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού.

Οι εταιρίες του κλάδου ισχυρίζονται ότι αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αυτό το μέτρο, για λόγους που άπτονται καθαρά της οικονομικής τους κατάστασης. Με την άποψη συστρατεύεται και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο οποίος σε ανακοίνωση του κάνει λόγο, ανοικτά πλέον, για κατάρρευση του κλάδου.

Η Πολιτεία, αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο προτείνει τη λήψη μιας σειράς ενισχυτικών μέτρων, όπως, για παράδειγμα, αυτό της μείωσης των λιμενικών τελών, αλλά και της δυνατότητας αλλαγής πλοίων στη διάρκεια του έτους. Όμως δεν δείχνουν ικανά να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Το υπουργείο Ναυτιλίας συζητά ακόμα και την μείωση της περιόδου υποχρεωτικής 10μηνης δρομολόγησης, ως ύστατης λύσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο, ωστόσο, πολύ δύσκολα μπορεί να τύχει διαχείρισης. Αρκεί να σημειωθεί ότι πέρυσι οι γραμμές αραίωσαν από τέλη Οκτωβρίου και μόνο για τους άγονους προορισμούς ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: