Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

"Λάθος η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ το 2001"

Την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, επισημαίνοντας όμως πως η ένταξη της χώρας μας στο ευρώ το 2001 ήταν λάθος.


Μιλώντας σε...
τηλεοπτικό σταθμό σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ήταν λάθος, επειδή η Ελλάδα εντάχθηκε με στοιχεία που ήταν ανακριβή (...) δεν ήταν έτοιμη». Πρόσθεσε πάντως ότι η χώρα «μπορεί να σωθεί χάρη στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών».

Δικαιολογώντας στους ψηφοφόρους τις κινήσεις του Παρισιού, ο Σαρκοζί, μιλώντας σε υψηλούς τόνους, είπε πως «εάν το ευρώ είχε εκραγεί το βράδυ της Τετάρτης θα είχε εκραγεί η Ευρώπη».

Η ρητορική του Γάλλου προέδρου στην τηλεοπτική του εμφάνιση ήταν αντιστρόφως ανάλογη της πορείας του στις δημοσκοπήσεις εν όψει των προεδρικών εκλογών: «Εάν δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία χθες το βράδυ, δεν θα είχε βυθιστεί μόνο η Ευρώπη στην καταστροφή αλλά ολόκληρος ο κόσμος» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «πήραμε αποφάσεις» που απέτρεψαν την καταστροφή.

Όσον αφορά την Αθήνα, ο Σαρκοζί δήλωσε πεπεισμένος πως η Ελλάδα ότι θα υπερβεί την κρίση αξιοποιώντας τις αποφάσεις της Συνόδου, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «θα πρέπει να κάνει προσπάθειες».

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε ότι παραμένει "σκεπτικός" απέναντι στον τωρινό διαχωρισμό των ταμιευτηρίων απο τις ιδιωτικές τράπεζες. "Ενα ταμιευτήριο διαθέτει μια μικρή σε οικονομική δύναμη πελατεία, με μικρές καταθέσεις, βάσει αμφοτέρων δανειοδοτεί. Γιατί, λοιπόν, να διαχωρίζεται από τις ιδιωτικές τράπεζες, που αναλαμβάνουν μεγάλους οικονομικούς κινδύνους;"

Συγχρόνως, ο γάλλος πρόεδρος ανήγγειλε την "προσεχή συνάντηση" του διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, κ. Κριστιάν Νουαγιέ, με το σύνολο των τραπεζιτών της Γαλλίας.

Αποκάλυψε, μάλιστα, εκ των προτέρων με την ευκαιρία αυτήν ότι, "στο ζήτημα με τα μπόνους και τις υπερβολικές αμοιβές στον τραπεζικό τομέα θα γίνει μια νεα κυβερνητική ρύθμιση".

Αυτή η ρύθμιση, θα κατατείνει "με αφετηρία την άνοιξη του '12, τα μπόνους και οι πολύ μεγάλες αμοιβές των τραπεζικών στελεχών" να μετεξελιχθούν σε "πρακτικές πιο φυσιολογικές (για την κοινωνία)"(...)"σε αντίθεση με ό,τι ίσχυσε στο παρελθόν".

Πηγές: Naftemporiki.gr - in.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: