Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Έξωση σε ορφανά παιδιά κάνει το κράτος!


Η Στέγη της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων στον Περισσό στηρίζει από το 1972 ορφανά και εγκαταλειμμένα παιδιά. Σήμερα κινδυνεύει με λουκέτο λόγω περικοπών στην κρατική επιχορήγηση, που ήταν μόλις 130.000 ευρώ το χρόνο.





Από το 1972, παιδιά βρίσκουν σπίτι, φροντίδα, δασκάλους, ψυχοκοινωνική στήριξη από ειδικούς. Η λειτουργία της Στέγης ανεστάλη μόνο για δύο χρόνια, τα τελευταία ζοφερά της χούντας.

Έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες παιδιά. Παρατημένα, κακοποιημένα, που ήταν μια ανάσα από το χείλος της παραβατικότητας, που δεν είχαν πάει καν σχολείο. Κι έμαθαν γράμματα, πήραν βραβεία σε διαγωνισμούς, μετάλλια σε αθλήματα, πέρασαν στο πανεπιστήμιο.

Παιδιά που σε λίγον καιρό κινδυνεύουν να επιστρέψουν εκεί απ’ όπου ξέφυγαν: στον δρόμο… Γιατί η πολιτεία κάνει οικονομίες. Και, ελέω της οικονομικής κρίσης, στο μεγάλο παζάρι της εκποίησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της κοινωνικής πρόνοιας, αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη στη μοναδική κρατική δομή προστασίας ανηλίκων.

Στον καιρό της έξαρσης της εγκληματικότητας, λόγω και της οικονομικής κρίσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσε εγγράφως την ΕΠΑΑ ότι «είναι αδύνατη η επιχορήγηση των ΕΠΑ από τον Ιούλιο και εξής» (σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν επτά εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων).
Ποια είναι η συνεισφορά του κράτους στο έργο της ΕΠΑΑ; Την επιχορηγούσε με το… ιλιγγιώδες ποσόν των 130.000 ευρώ, ετησίως. Επιχορήγηση που φέτος μειώθηκε κατά 30% και έχουν μέχρι στιγμής καταβληθεί τμηματικά μόνο 70.000 ευρώ, με αποτέλεσμα η Στέγη να χρωστά σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, το ΙΚΑ των υπαλλήλων της, να αδυνατεί να καλύψει καίριες βιοτικές ανάγκες όπως τα τρόφιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης. Μόνο η μηνιαία μισθοδοσία του μόνιμου προσωπικού, που υποστηρίζονται από εθελοντές και χορηγούς, αγγίζει τα 16.000 ευρώ.

Την τελευταία εβδομάδα τα τρόφιμα που μπήκαν στο ψυγείο ήταν προσφορά ιδιώτη. Από χορηγίες προέρχεται ο εξοπλισμός του κτιρίου (έπιπλα, κομπιούτερ, παιχνίδια) και τα ρούχα των παιδιών. Τούτη τη στιγμή η Στέγη είναι το σπίτι 20 αγοριών, Ελλήνων και αλλοδαπών. Τα έξι είναι μαθητές δημοτικού.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, πάντως, επιχειρεί σε συνεργασία με άλλα υπουργεία να λύσει τα προβλήματα που δημιουργούν οι ξαφνικές νέες περικοπές του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να το έχει καταφέρει ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: