Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Τέλος στην πενθήμερη εργασία βάζει η τρόικα

Εξαήμερη εργασία και αλλαγές στον χρόνο προειδοποίησης για την απόλυση ζητά η τρόικα μέσω ενός e- mail που εστάλη στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Τον φάκελο των εργασιακών σχέσεων ανοίγει εκ νέου η τρόικα, μέσω ενός e- mail που εστάλη στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, ζητώντας τώρα μαχαίρι σε αποζημιώσεις και αλλαγές σε ωράρια και πενθήμερο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ημερησία», η τρόικα ζητά «μείωση του υψηλού κόστους εισόδου και εξόδου των εργαζομένων από την αγορά εργασίας» και «αύξηση της ευελιξίας των προγραμμάτων εργασίας με αποσύνδεση του χρόνου απασχόλησης του εργαζομένου από το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης».

Με στόχο την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας, η τρόικα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την κατάργηση του πενθημέρου με αύξηση των ημερών εργασίας στις 6, με ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης τις 11 ώρες την ημέρα και κατάργηση των περιορισμών που υπάρχουν στην εναλλαγή μεταξύ της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας.

Η τρόικα ζητά να δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συμφωνούν με τους εργαζομένους διαφορετικά ωράρια εργασίας μέσα στην ημέρα και στην εβδομάδα (αντί της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε τετράμηνη ή και εννεάμηνη βάση που προβλέπει ο νόμος, αλλά δεν εφαρμόζεται λόγω της δυσκολίας προγραμματισμού και αυξομείωσης του χρόνου εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες μιας τόσο μεγάλης χρονικής περιόδου).

Παράλληλα, ζητά αλλαγές στον χρόνο προειδοποίησης για την απόλυση των υπαλλήλων. Θεωρεί ιδιαίτερα μακρύ το διάστημα των 4, των 5 και των 6 μηνών που προβλέπει ο νόμος του 2010 για την καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης σε όσους απασχολούνται 10 - 15 χρόνια, 16 - 20 χρόνια και πάνω από 21 χρόνια, αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: