Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Δεχθήκαμε συγκυριαρχία σε 114 νησια;

Ο λόγος για το ΈΓΚΛΗΜΑ που φαίνεται να έχει κάνει ο πρώην υπουργός εξωτερικών κ. Δρούτσας.  Η απόφαση θέτει τη Χάγη ώς αρμόδια οριοθέτησης ελληνικής κυριαρχίας σε 114 νησίδες, υφαλοκρηπίδας και εναέριου χώρου!


Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν σε σχέδιο συνυποσχετικού για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα, αλλά για όλα τα εκκρεμή ζητήματα στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων και η κυριαρχία σε 114 νησίδες, ειδικά στο νότιο Αιγαίο.

Ας δούμε αναλυτικότερα το θέμα...πριν ο κ. Δρούτσας εξαφανιστεί για τις Βρυξέλλες(όπου να σημειώσουμε αμείβεται και καλύτερα) και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία άνοιξε ένα εγκληματικό ζήτημα το οποίο πολύ πιθανό να μας φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων!

Τι ακριβώς όμως είναι αυτό το συνυποσχετικό σχέδιο με τη βούλα της Χάγης;
Οι δύο χώρες λοιπόν, Τουρκία και Ελλάδα φαίνεται να εξουσιοδοτούν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να οριοθετήσει αυτό την υφαλοκρηπίδα! Με άλλα λόγια, πλήρης δικαίωση της τουρκικής πολιτικής που οδήγησε στην κρίση των Υμίων, περί γκρίζων ζωνών και αμφισβητούμενης κυριαρχίας σε βράχους, νησίδες και βραχονησίδες στην περιοχή του Αιγαίου.

Η ουσία είναι ότι η Ελλάδα δέχθηκε μια συμφωνία με την οποία εμμέσως αναγνωρίζονται οι αμφισβητήσεις της Τουρκίας και έτσι και η αμφισβητείται και η ελληνική κυριαρχία στην Ελλάδα!

 Η συμφωνία έκλεισε τον Μάιο, έπειτα από πίεση των Τούρκων. Μόλις ολοκληρώθηκε ο κύκλος των διερευνητικών συνομιλιών στην Αθήνα, τον Μάιο, οι Τούρκοι είδαν ότι η ελληνική πλευρά αποδέχεται τις αξιώσεις τους και προκειμένου να μη χαθεί η δυναμική των διαπραγματεύσεων ζήτησαν πιεστικά έναν ακόμα γύρο διαβουλεύσεων. Η ελληνική πλευρά αρχικά εμφανίστηκε διστακτική, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται να γίνει λίγες βδομάδες πριν από τις τουρκικές βουλευτικές εκλογές άλλος γύρος και καλύτερα θα ήταν να ολοκληρωθούν οι εκλογές και μετά να υπάρξει συνέχεια. Όμως η τουρκική πλευρά πίεσε, αντιλαμβανόμενη πως υπάρχει το «momentum» και δεν πρέπει να χαθεί η δυναμική. Τελικά οι Τούρκοι κατάφεραν, εν μέσω δικής τους προεκλογικής περιόδου, και έσυραν την Ελλάδα σε έναν ακόμα γύρο διαβουλεύσεων που έγινε στον Τσεσμέ. Εκεί υπήρξε η πλήρης συμφωνία για το σχέδιο συνυποσχετικού, όπου ενσωματώθηκαν οι ακραίες και πρωτοφανείς τουρκικές αξιώσεις.

Είναι απορίας άξιον επίσης το γεγονός ότι η Τουρκία άλλαξε ρότα όσον αφορά στο ρόλο του Διεθνούς Δικαστηρίου καθώς μέχρι πρόσφατα δεν δεχόταν τις δικαιοδοσίες του!
Απομένει λοιπόν στην ουσία να αποφασίσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σαν ένα τρίτο πρόσωπο ποιες νησίδες μας ανήκουν, μέχρι που φτάνει ο εναέριος χώρος μας, μέχρι που θα οριστεί η υφαλοκρηπίδα!

Δείτε τι έλεγαν το Μάιο του 2011

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα γραφεία του κόμματος στο Gayrettepe, επισήμαναν ότι τα νησιά αυτά μπήκαν υπό την τουρκική ηγεμονία το 1549 και παραμένουν για 462 χρόνια υπό την τουρκική κυριαρχία.

Μέσα από σλάιντ που είχαν ετοιμάσει, ο Ümit Yalım παρουσίασε διάφορους χάρτες και φωτογραφίες από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, καταγγέλλοντας ότι στα δύο αυτά νησιά έχουν τοποθετηθεί ελληνικές σημαίες.

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Bünyamin Altunelli κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, να ξεκαθαρίσει το θέμα "της ελληνικής κατοχής των δυο νησιών".




Τουρκικές προκλήσεις για Αγαθονήσι - Φαρμακονήσι by newsview

Δεν υπάρχουν σχόλια: