Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Το Wikileaks για την τραγωδία στην Κύπρο! Το περιεχόμενο των κιβωτίων.


Το παρασκήνιο, πριν την εκφόρτωση των 98 κοντέινερ από το ρωσικών συμφερόντων πλοίο «Μόντσιεγκορσκ» στις αρχές του 2009, αποκαλύπτουν διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ, τα οποία διέρρευσαν μέσω του Wikileaks.

Το παρασκήνιο, πριν την εκφόρτωση των 98 κοντέινερ από το ρωσικών συμφερόντων πλοίο «Μόντσιεγκορσκ» στις αρχές του 2009, αποκαλύπτουν διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ, τα οποία διέρρευσαν μέσω του Wikileaks.

Σύμφωνα με αυτά, ο ΟΗΕ ενθάρρυνε την κυπριακή κυβέρνηση να εξετάσει τη συνεργασία με άλλα κράτη μέλη ώστε να τη βοηθήσουν στην αποθήκευση, την ασφαλή φύλαξη, τη μεταφορά ή ακόμα και για να «ξεφορτωθούν» τα μοιραία πυρομαχικά.

Από την πλευρά τους, οι Κύπριοι αρμόδιοι είχαν εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια του φορτίου από τα τέλη Ιανουαρίου 2009, ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ετέθησαν τουλάχιστον τέσσερα εναλλακτικά σενάρια για να μην παραμείνουν τα εκρηκτικά στην Κύπρο.

Ωστόσο, μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ να προχωρήσει η επιχείρηση με γρήγορους ρυθμούς, η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να αποθηκευτούν στον πλησιέστερο προς το λιμάνι της Λεμεσού ναύσταθμο.

Υπενθυμίζεται ότι τα 98 κοντέινερ με τα πυρομαχικά κατασχέθηκαν τον Ιανουάριο του 2009 από το ρωσικών συμφερόντων πλοίο «Μόντσιεγκορσκ», το οποίο είχε ξεκινήσει από το Ιράν με προορισμό τη Συρία.

Τι περιείχαν τα κιβώτια


Μέχρι στιγμής επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί το περιεχόμενο των κοντέινερ, εκτός από αόριστες πληροφορίες περί «πυρίτιδας». Όμως η σφοδρότητα της έκρηξης, ο κρατήρας που δημιούργησε η έκρηξη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει βάθος 20 μέτρων και διάμετρο περί τα 100, είναι στοιχεία που οδηγούν σε υποψίες ότι το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων είχε ιδιότητες που διαθέτουν μόνο εκρηκτικές ουσίες υψηλής ισχύος.

Οι υποψίες λαμβάνουν άλλη κατεύθυνση αν ληφθούν υπ όψη, τα όσα αναφέρει η απόρρητη αλληλογραφία της αμερικανικής πρεσβείας στην Λευκωσία με το Στέιτ Ντηπάρτμεντ, η οποία υπάρχει μεταξύ των εγγράφων που πρόσφατα αποκάλυψε η ιστοσελίδα Wikileaks, για το ρωσικών συμφερόντων πλοίο, που μετέφερε τα εμπορευματοκιβώτια από το Ιράν στη Συρία και το οποίο κατεσχέθη από τις κυπριακές αρχές κατ΄ απαίτηση των Αμερικανών.

Όπως αναφέρουν τα έγγραφα τα κοντέινερ περιείχαν, μεταξύ άλλων, «σωλήνες» διαφόρων διαμετρημάτων, αγνώστου ιδιοτήτων και χρησιμότητας «ασημόχρωμα μεταλλικά σφαιρίδια, διαμέτρου ασημένιου δολαρίου», καθώς και «μεγάλες ποσότητες ισχυρών εκρηκτικών».

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: