Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Ο καλλιτέχνης της ....μπανάνας


Ο κάθε γλύπτης έχει τις προτιμήσεις του... Ο ιάπωνας Ιάπωνας Κισούκε Γιαμάντα πάντως προτιμά να δημιουργεί έργα τέχνης με πρώτη ύλη τη... σάρκα της μπανάνας. 

Για να δημιουργήσει τα “έργα” του, ο εν λόγω 23χρονος καλλιτέχνης δουλεύει με μεράκι. Χρησιμοποιεί για εργαλεία μόνο μία οδοντογλυφίδα και ένα κουτάλι, και έχει καταπλήξει τον κόσμο με τους “καρπούς” της τέχνης του (κυριολεκτικά και μεταφορικά) όπως... ο μπανανένιος Πρίγκιπας Ουίλιαμ, η σύζυγός του Κέιτ, ή ένα άλλο διάσημο ζεύγος, ο Χόμερ και η Μάγκι Σίμπσον από την ομώνυμη σειρά κινουμένων σχεδίων. 

Βεβαίως, ο Γιαμάντα γνωρίζει πολύ καλά ότι τα έργα του δεν είναι... Πιετά ή Καρυάτιδες και δεν θα αντέξουν τη φθορά του χρόνου: “Όταν ξεκινώ ένα σχέδιο, είναι πάντα ένας αγώνας ενάντια στο χρόνο, πριν το φρούτο λιώσει. Με ευχαριστεί όταν μπορώ να 'ζωντανέψω' μία απλή μπανάνα. Αλλά παρά την προσπάθεια που καταβάλω, πάντα... τρώω τα γλυπτά αφότου τα τελειώσω” εξομολογείται. 

Συμπέρασμα: Την επόμενη φορά που θα φάτε μία μπανάνα, θυμηθείτε ότι το ταπεινό φρούτο που καταναλώνετε θα μπορούσε να μετατραπεί σε έργο τέχνης, έστω και αν χρειάζεται επειγόντως... ψυγείο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: