Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Για πρώτη φορά Έλληνας καθηγητής μίλησε στην Πόλη για τη Βυζαντινή μουσική

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε στο Κρατικό Τουρκικό Μουσικό Κονσερβατόριο του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης, σεμινάριο για την Βυζαντινή Μουσική, θέμα για το οποίο έδωσε διάλεξη για πρώτη φορά καθηγητής από Ελληνικό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα σε Πανεπιστήμιο της γειτονικής χώρας.

Ο Αχιλλέας Χαλδαιάκης, αναπληρωτής καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Αθηνών, ανέλυσε τη συνέχεια της παράδοσης στη σύγχρονη τεχνική σύνθεσης στη Βυζαντινή μουσική κατά την διάλεξή του με τον αλληγορικό τίτλο «Παλαιός οίνος σε νέους ασκούς».
Κατόπιν προσκλήσεως της επικεφαλής του Τμήματος Μουσικολογίας κυρίας Σεχβάρ Μπεσίρογλου, ο κ. Χαλδαιάκης χρησιμοποιώντας παραδείγματα ψαλτών του Οικουμενικού Πατριαρχείου του 20ου αιώνα οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι κατά μεγάλο ποσοστό οι συνθέσεις αυτές είναι ταυτόσημες με αντίστοιχες του 18ου αιώνα αλλά και προηγούμενων αιώνων, τονίζοντας με τον τρόπο αυτό την συνέχιση της Πατριαρχικής παράδοσης.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου. Με τον τρόπο αυτό άνοιξε ο δρόμος για την ευρύτερη συνεργασία των Πανεπιστημίων σε αυτόν τον τομέα, καθώς έλληνες φοιτητές βρίσκονται ήδη στην Πόλη και το συγκεκριμένο τμήμα για μεταπτυχιακές σπουδές στο γνωστικό αντικείμενο της βυζαντινής μουσικολογίας.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έλληνες καθηγητές διδάσκουν το μάθημα της Βυζαντινής ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: