Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

WASTE LAND: Οι ήρωες της χωματερής …


Εικόνες από τον μεγαλύτερο σκουπιδότοπο της Γης.  Η φετινή τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ έχει μια ιδιαιτερότητα για τους κατοίκους μιας από τις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου.
 Τους κατοίκους των περιχώρων του Ρίο ντε Τζανέιρο και συγκεκριμένα όλους όσοι ζουν –κυριολεκτικά- μέσα και από τη χωματερή Jardim Gramacho, το μέρος που κατά πολλούς θεωρείται ο μεγαλύτερος σκουπιδότοπος του πλανήτη!

Κι αυτό γιατί έχουν σημαντικές πιθανότητες να γίνουν ακόμα πιο γνωστοί και διάσημοι απ’ όσο έχουν γίνει ήδη τόσους μήνες τώρα, από τη στιγμή δηλαδή που άρχισε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Lixo Extraordinario» ή, όπως έχει γίνει ευρύτερα γνωστό, «WASTE LAND», του ντοκιμαντέρ δηλαδή που «κλείδωσε» στο φιλμ τις ζωές, τον αγώνα επιβίωσης και τις προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων που ζουν από τη χωματερή του Ρίο.


Τα γυρίσματα κράτησαν σχεδόν τρία χρόνια. Ο καλλιτέχνης -όπως αυτοπροσδιορίζεται ο ιθύνων νους του ντοκιμαντέρ Vik Muniz- Βραζιλιάνος στην καταγωγή αλλά μόνιμος κάτοικος Μπρούκλιν, αποφάσισε να αναδείξει την καθημερινότητα των Βραζιλιάνων «catadores», των ανθρώπων εκείνων που ζουν στη χωματερή του Ρίο και βγάζουν τα προς το ζην συλλέγοντας ανακυκλώσιμα υλικά και οτιδήποτε αξίας βρίσκουν στα σκουπίδια της μεγαλούπολης.

Το WASTE LAND επιμελήθηκαν τελικά ο ίδιος ο Muniz και οι σκηνοθέτες Lucy Walker João Jardim και Karen Harley. Απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και τελικά έφτασε μέχρι το περιβόητο Kodak Theatre και την τελετή των Οσκαρ. Ως υποψήφιο για καλύτερο ντοκιμαντέρ της χρονιάς.

Πολλοί βιάστηκαν να μιλήσουν για μια επανάληψη της επιτυχίας του περίφημου Slumdog Millionaires. Η ουσία είναι πως και μετά την τελετή των Οσκαρ οι κάτοικοι της WASTE LAND θα παλεύουν ξανά, μέρα με τη μέρα, με τα σκουπίδια. Και οι σκηνές που αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός θα παραμείνουν οι ίδιες.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: