Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Αγοράζεις Πατάτες Γαλλίας ....Ενώ στο Νευροκόπι Σαπίζουν

Απούλητη μένει η πατάτα στις αποθήκες των παραγωγών του Νευροκοπίου Δράμας. Το 50% της τρέχουσας παραγωγής - περί τους 50.000 τόνους - πατάτας εξακολουθεί, σύμφωνα με το Δήμαρχο της περιοχής, Μελέτη Μαυρίδη, να παραμένει αδιάθετη. 
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο «οι έμποροι αγοράζουν την πατάτα μας στα 10 λεπτά το κιλό όταν το κόστος παραγωγής είναι στα 20 με 22 λεπτά το κιλό και τελικά η πατάτα φτάνει στον καταναλωτή 70 λεπτά το κιλό. Η πατάτα είναι μονοκαλλιέργεια στην περιοχή μας, δεν παράγουμε τίποτα άλλο, από αυτή λοιπόν εξαρτάται η επιβίωσή μας». Συνάντηση έχει προγραμματιστεί στο ΥπΑΑΤ, το μεσημέρι της Πέμπτης (16/2/2012), στην οποία οι πατατοπαραγωγοί θα ζητήσουν λύσεις από τον υφυπουργό κ. Δριβελέγκα για το πρόβλημα των αποθεμάτων της πατάτας ΠΟΠ Νευροκοπίου.

Η ετήσια παραγωγή πατάτας της περιοχής ανέρχεται σε περίπου 90 – 100 χιλιάδες τόνους. Η επόμενη καλλιεργητική περίοδος θα ξεκινήσει τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει πωληθεί η φετινή παραγωγή για να έχουν χρήματα οι παραγωγοί ώστε να προχωρήσουν στην καλλιέργεια.

Σύμφωνα με τη Γεωπόνο του Δήμου κ. Κων/να Σακελαρίου, «η πλειοψηφία των παραγωγών φέτος δεν γνωρίζει αν θα μπορέσει να σπείρει. Η σπορά θα ξεκινήσει γύρω στο Πάσχα. Όμως τον πατατόσπορο οι παραγωγοί τον προμηθεύονται τον Φεβρουάριο και πρέπει να τον πληρώσουν, αφού πιστώσεις δεν δέχονται πια οι έμποροι».

Ο εκπρόσωπος των πατατοπαραγωγών Λεκανοπεδίου Νευροκοπίου, Νίκος Στεφανίδης, που θα συμμετέχει στη συνάντηση στο ΥπΑΑΤ, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Οι τιμές που μας προσφέρουν θα μας οδηγήσουν σε οικονομικό αφανισμό. Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση να «πιέσει» του εμπόρους να αγοράσουν την πατάτα μας στα 20 λεπτά το κιλό. Το κόστος παραγωγής για το στρέμμα ανέρχεται στα 700 – 900 ευρώ. Επίσημα το ΥπΑΑΤ αναφέρει ότι το κάθε στρέμμα βγάζει 3 τόνους πατάτας. Τα 10 λεπτά το κιλό, που μας προσφέρουν για να αγοράσουν την πατάτα μας, όχι μόνο δεν καλύπτουν το κόστος αλλά ούτε για τα προσωπικά μας έξοδα δεν φτάνουν.

Μας λέει η κυβέρνηση ότι φέρνουν πατάτες από τη Γαλλία με 7 – 8 λεπτά το κιλό. Αυτό που δεν μας απαντάνε όμως είναι γιατί δεν τις δίνουν στους καταναλωτές με 25 λεπτά το κιλό αλλά τις πουλάνε στα 70 λεπτά όπως και τις δικές μας.

Να σας τονίσω ακόμη ότι οι γαλλικές πατάτες έχουν τόσο χαμηλές τιμές επειδή όλες οι πρώτες ύλες παρασκευάζονται στη Γαλλία. Για παράδειγμα τους σπόρους τους αγοράζουν οι Γάλλοι παραγωγοί στα 30 λεπτά ενώ εμείς τους αγοράζουμε στο 1,5 ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και με τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, που πωλούνται σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σχέση με αυτές της χώρας μας.

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε και το πρόβλημα με τις «ελληνοποιήσεις». Όλες τις πατάτες που εισάγουν στη χώρα μας θέλουν να τις πουλάνε σαν πατάτες Νευροκοπίου».

Ο κ. Μπάμπης Γεωργιάδης, Γεωπόνος και υπεύθυνος στο συσκευαστήριο της ΕΑΣ Δράμας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Τα πράγματα φέτος δεν πάνε καθόλου καλά. Οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 35% ενώ παράλληλα η παραγωγή ήταν μεγαλύτερη κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Την ίδια στιγμή έχουμε μεγάλη πτώση στη ζήτηση από την πλευρά των καταναλωτών λόγω της οικονομικής κρίσης. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές απούλητες πατάτες στις αποθήκες των παραγωγών.

Τις «καθαρές» πατάτες η Ένωση τις αγοράζει με 18 λεπτά το κιλό. Η συσκευασία στοιχίζει περίπου 2 - 3 λεπτά. Το σακί το μεγάλο το πουλάμε στα 20 λεπτά το κιλό. Στα σούπερ μάρκετ με τα οποία συνεργαζόμαστε οι πατάτες πωλούνται γύρω στα 39 – 42 λεπτά το κιλό. Η ΕΑΣ πουλάει τις πατάτες που τυποποιεί σε ποσοστό 80 – 90 % στα σούπερ μάρκετ, επειδή η υπόλοιπη αγορά δεν φαίνεται να μπορεί να απορροφήσει την παραγωγή.

Να τονίσουμε ακόμη ότι πέρσι ήταν ακριβές οι πατάτες στην Ευρώπη, οπότε δεν μπορούσαν να γίνουν πολλές εισαγωγές. Φέτος όμως συμβαίνει το αντίθετο και έχουμε κατακλυστεί με εισαγόμενες πατάτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: