Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

ΠΕΤΕΡ ΜΠΟΦΙΝΓΚΕΡ: "Η Ελλάδα οδηγείται στην άβυσσο"

Για «θανάσιμη συνταγή» της τρόικας που οδηγεί την Ελλάδα στην άβυσσο έκανε λόγο ο εκ των πέντε «σοφών» οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης Πέτερ Μπόφινγκερ χρεώνοντας την αποτυχία εξ ολοκλήρου στους δανειστές μας.


Για «θανάσιμη συνταγή» της τρόικας που οδηγεί την Ελλάδα στην άβυσσο έκανε λόγο ο εκ των πέντε «σοφών» οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης Πέτερ Μπόφινγκερ χρεώνοντας την αποτυχία εξ ολοκλήρου στους δανειστές μας. Ο Γερμανός «σοφός» τονίζει ότι οι Ελληνες «έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για βελτίωση της κατάστασης στη χώρα τους. Εάν αυτή η προσπάθεια δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, φταίει η εφαρμοζόμενη «θεραπεία», καθώς υποτιμήθηκαν παντελώς οι κίνδυνοι για το «κυκλοφορικό» του ασθενούς». Απαντώντας στις αντιρρήσεις των Γερμανών φορολογουμένων τους καλεί να αναλογιστούν τις ολέθριες πιθανές επιπτώσεις μιας κατάρρευσης της Ελλάδας και επισημαίνει ότι η διέξοδος βρίσκεται στην αναθεώρηση αυτής της συνταγής και στον τερματισμό των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρις ότου η οικονομία πετύχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Κ.Α.
Την τακτική του «στρίβειν διά του αρραβώνος» από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων φαίνεται να ακολουθεί η ΕΚΤ, την ώρα που αναθεωρούνται επί τα χείρω οι προβλέψεις για θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας.

Στο όριο της απελπισίας...

Η συνεχής αλλαγή επί τα χείρω των προβλέψεων για τα θεμελιακά μεγέθη της οικονομίας και τα νέα κύματα μέτρων έχουν προκαλέσει έντονο σκεπτικισμό σε στελέχη του οικονομικού επιτελείου. «Η κατάσταση στα δημοσιονομικά είναι οριακή και απελπιστική», έλεγε αρμόδιος παράγοντας υπογραμμίζοντας ότι η υλοποίηση του νέου Μνημονίου απαιτεί υπεράνθρωπες προσπάθειες χωρίς το παραμικρό στραβοπάτημα.

Σε κινούμενη άμμο

Το πλέον ανησυχητικό είναι η χρονική επιμήκυνση και το βάθεμα της ύφεσης που απειλεί με ανατροπές το πρόγραμμα, καθώς καθιστά επισφαλείς τους στόχους για το έλλειμμα και το χρέος. «Είναι σαν να βαδίζεις σε κινούμενη άμμο», ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Η μεγάλη αβεβαιότητα αφορά στην αποδοτικότητα των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί και σχεδιασθεί για το μέλλον, καθώς η ύφεση στην αγορά και η συρρίκνωση των εισοδημάτων σηματοδοτεί τρύπες στα δημόσια ταμεία. Επιπρόσθετα, τα περιθώρια περικοπών στις μισθολογικές και κοινωνικές δαπάνες βρίσκονται στο «σημείο μηδέν».

Στάση πληρωμών

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λόγω της οικονομικής στενότητας των νοικοκυριών και της ραγδαία αυξανόμενης ανεργίας προβλέπουν μαζικοποίηση της «στάσης πληρωμών» για φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις.

Τον προβληματισμό των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών επιτείνουν τα αρνητικά στοιχεία από την εκτέλεση του νέου προϋπολογισμού, που δείχνουν ότι «με το καλημέρα» καταγράφεται υστέρηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα φορολογικά έσοδα.

Δεν θέλουν

Την τακτική του «στρίβειν διά του αρραβώνος» από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων φαίνεται να ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, για να αποφύγουν τυχόν ζημιές από την υποχρεωτική συμμετοχή τους στο «κούρεμα», προχωρούν πριν από την ενεργοποίηση του PSI στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν με νέα.

Διαφώνησε

Στόχος είναι να αποφύγουν τη «ρήτρα συλλογικής δράσης» για την υποχρεωτική ένταξη των παλαιών ομολόγων στο «κούρεμα» του 50%, καθώς τα νέα ομόλογα εξαιρούνται από τη ρήτρα. Η ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων θα γίνει στην ονομαστική τους αξία που υπολογίζεται στα 55 δισ. ευρώ, όταν για την αγορά τους έχουν διατεθεί 40 δισ. Το κέρδος των 15 δισ. ευρώ αναμένεται να το επιστρέψουν στις κυβερνήσεις τους που θα το χρησιμοποιήσουν για την επιπλέον χρηματοδότηση του δεύτερου πακέτου για την Ελλάδα. Κατά του σχεδίου της ΕΚΤ ψήφισε ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Κ.Α.

Οι απέναντι

Η Cosco μπορεί να θέλει να αποκτήσει τον ΟΛΠ, ωστόσο ερωτηματικά προκαλεί ο διορισμός από τη Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων ως τεχνικού σύμβουλου της γερμανικής HPC Hamburg Port Consulting GmbH.

Η ανάθεση στη γερμανική εταιρεία έγινε με σκοπό την πώληση των μετοχών του ΟΛΠ και ΟΛΘ, καθώς και των περιφερειακών λιμανιών της χώρας.

Η εν λόγω εταιρεία που αποτελεί θυγατρική του ομίλου Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) που λειτουργεί το λιμάνι Αμβούργου, αποτελεί εκ των πραγμάτων ανταγωνιστή των Κινέζων για την είσοδο εμπορευμάτων στην Ευρώπη. Κ.Ν.
Την Τρίτη, η Intelligence Squared Greece, σε συνεργασία με το BBC World News, παρουσιάζουν το debate με θέμα: «Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει και να φύγει από το ευρώ». Σε αυτό θα φιλοξενηθούν μεταξύ άλλων ο Ν. Ρουμπινί, ο οικονομολόγος Κ. Λαπαβίτσας, ο Βρετανός βουλευτής Ντ. ΜακΣέιν και η Μ. Ξαφά, πρώην μέλος του ΔΝΤ. Μ.Α.

Το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ανακοίνωσε δωρεές συνολικού ύψους 9,2 εκατ. ευρώ προς 16 ΜΚΟ σε όλη τη χώρα, σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασης του δ.σ. να διαθέσει 100 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης στην Ελλάδα. Πρόκειται για το δεύτερο τμήμα της βοήθειας του Ιδρύματος, μετά το πρόγραμμα Κοινωνικής Κατοικίας και της λειτουργίας Κέντρων Ημέρας για αστέγους (ΜΚΟ PRAKSIS) και τη διανομή επισιτιστικής βοήθειας σε οικογένειες και ιδρύματα (MKO Αρτος-Δράση). Το Ιδρυμα αξιολογεί επιπλέον οργανισμούς και προγράμματα, συνολικής αξίας 11,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αποτελέσουν σύντομα την τρίτη σειρά των δωρεών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: