Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Έκθεση της Greenpeace με επιπτώσεις «φωτιά» στη Δυτική Μακεδονία

Για πρώτη φορά στα χρονικά έρχεται μια παγκόσμια μη κυβερνητική οργάνωση και φέρνει πραγματικά τα πάνω κάτω όσον αφορά τον λιγνίτη και τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του. 
Ουσιαστικά, η έκθεση τον απαξιώνει και τον θεωρεί καύσιμο που κοστίζει πολύ παραπάνω απ’ ότι προσφέρει. Ενώ, σκληρή είναι η έκθεση όσον αφορά ειδικότερα τις επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων της περιοχής, όπου γίνεται η καύση. Η δημοσιοποίηση της έκθεσης αναμένεται να φέρει απανωτές αντιδράσεις από την ΔΕΗ, τα σωματεία, τους τοπικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και το ΥΠΕΚΑ που σίγουρα θα λάβει υπόψη του αυτή την έκθεση, ενώ βάζει σε κίνδυνο τα επενδυτικά σχέδια για τις νέες μονάδες που πρόκειται να κατασκευαστούν.


Όταν η συγκεκριμένη έκθεση αναφέρει με υπογραφή, μιας από τις μεγαλύτερες οργανώσεις ανά τον κόσμο που έχει κονταροχτυπηθεί ακόμη και με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ότι πάνω από 500 άτομα έχουν πεθάνει μόνο το 2009, τότε κανείς δεν μπορεί να μην αντιδράσει σε μια τέτοια ανακοίνωση. Ασχέτως, του γεγονότος που αναφέρει ότι επιβαρύνει την Εθνική μας οικονομία κατά 3,9 δισ. Ευρώ! Επίσης, προαναγγέλει ότι εάν πραγματοποιηθεί η κατασκευή και των υπολοίπων μονάδων τα πράγματα θα είναι χειρότερα, ενώ τη ζητά στην κατακλείδα της έκθεσης να αποσύρει τα επενδυτικά σχέδια της κατασκευής τους.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει πολλές αντιδράσεις σε γενικό αλλά και τοπικό επίπεδο. Σε γενικό επίπεδο το ΥΠΕΚΑ και η διοίκηση της ΔΕΗ θα πρέπει να απαντήσουν αν πραγματικά αποδέχονται την έκθεση της Greenpeace που βασίζεται σε στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Επίσης, θα πρέπει αύριο στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα και να συζητηθούν οι επόμενες ενέργειες για το πως θα αντιμετωπίσει η περιοχή τις παρενέργειες της συγκεκριμένης έκθεσης.

Ενδιαφέρον θα προκαλέσουν και οι πιθανές απαντήσεις των σωματείων της περιοχής και πως θα αντιδράσουν σχετικά με τις επιπτώσεις του λιγνίτη στην περιοχή αλλά και πως θα αντιμετωπίσουν το απειλητικό ενδεχόμενο αναστολής υλοποίησης του επενδυτικού έργου της ΔΕΗ. Είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται στατιστικά δεδομένα από σοβαρό οργανισμό για τις σκληρές επιπτώσεις της δραστηριότητας της στην περιοχή και είναι αναμφισβήτητο ότι το θέμα θα απασχολήσει για μήνες την τοπική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: