Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Γεννήθηκε ο άνθρωπος που θα ζήσει 150 χρόνια!(video)

Στην αποκάλυψη ότι ο άνθρωπος που θα ζήσει 150 χρόνια έχει ήδη γεννηθεί προχώρησε ο καθηγητής της γενετικής μηχανικής, Aubrey de Grey.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της dailymail, ο γιατρός - γεροντολόγος και επικεφαλής ενός επιστημονικού ιδρύματος, αφιερωμένου στην έρευνα για τη μακροζωία, δόκτωρ de Grey, εκτιμά ότι οι γιατροί της εποχής του θα έχουν όλα τα απαιτούμενα εργαλεία, προκειμένου να «θεραπεύσουν» τη γήρανση, εξαλείφοντας ασθένειες που έρχονται ως συνέπεια αυτής και επεκτείνοντας το προσδόκιμο ζωής επ’ αόριστον.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο πρώτος άνθρωπος που θα ζήσει για μία χιλιετία θα γεννηθεί μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες. 

Οι ιδέες του βρετανού επιστήμονα μπορεί να φαίνονται παρατραβηγμένες. Ωστόσο, το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα 20.000 δολάρια που πρόσφερε το 2005 η Επιστημονική Επιθεώρηση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), προκειμένου οποιοσδήποτε μοριακός βιολόγος να αποδείξει ότι η θεωρία του de Grey σχετικά με τις Στρατηγικές για τη Μηχανική Απαλλαγή του Γήρατος (SENS) είναι τόσο λανθασμένες, δεν τα κέρδισε ποτέ κανείς.

Η θεωρία του

Πιστεύει πως οι γιατροί της εποχής του θα έχουν όλα τα απαιτούμενα εργαλεία για να θεραπεύσουν τη γήρανση, εξαλείφοντας ασθένειες που έρχονται ως συνέπεια αυτής και επεκτείνοντας το προσδόκιμο ζωής επ΄αόριστον.
Ισχυρίζεται πως οι πιθανότητες, μέσα στα επόμενα 25 περίπου χρόνια να φτάσουμε τη γήρανση σε αποφασιστικό επίπεδο ιατρικού ελέγχου, είναι 50-50. Και όταν αναφέρεται σε επίπεδο ιατρικού ελέγχου εννοεί τον τύπο ιατρικού ελέγχου που διαθέτει η επιστήμη σήμερα ενάντια στις πιο μολυσματικές ασθένειες.
Ο ίδιος περιγράφει τη γήρανση ως μια μακροχρόνια συσσώρευση μοριακών και κυτταρικών καταστροφών σε ολόκληρο το ανθρώπινο  σώμα.
Πρωταρχικός στόχος της έρευνας του, όπως αναφέρει ο ίδιος, παραμένει η εξάλειψη των θανατηφόρων ασθενειών, επιδιορθώνοντας κατά περιόδους αυτή τη μοριακή και κυτταρική ζημιά, προτού να φτάσει στο επίπεδο της αφθονίας, που είναι παθογόνο.
Επισημαίνει πως το αντικείμενο της εργασίας του δεν είναι να ζήσουν οι άνθρωποι εκατοντάδες χρόνια αλλά πρωταρχικός στόχος του παραμένει η εξάλειψη των θανατηφόρων ασθενειών. Τονίζει πως δεν πρόκειται για μία προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανός ένας άνθρωπος με κακή υγεία αλλά το ζητούμενο είναι να αποτρέψουμε τους ανθρώπους από το να αρρωσταίνουν εξ΄αιτίας του γήρατος.
Στόχος του είναι να αυξηθούν τα υγιή και ποιοτικά χρόνια ζωής και να επιβραδύνουμε ακόμα και ίσως να αναστρέψουμε τις ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση. Αυτές είναι η καρδιοπάθεια, εμφράγματα, εγκεφαλικά., προβλήματα του κυκλοφοριακού, εγκεφαλικό, απώλεια μνήμης, αρθρίτιδα, κόπωση και καρκίνος.
Ο de Grey διαχωρίζει τη βλάβη που προκαλείται εξαιτίας του γήρατος σε επτά κύριες κατηγορίες, από τις οποίες οι τεχνικές επιδιόρθωσης πρέπει να αναπτυχθούν, εφόσον, όμως, επαληθευτεί η θεωρία του περί συνεχούς συντήρησης.
Επισημαίνει ότι ενώ για κάποιες κατηγορίες, η επιστήμη παραμένει σε πρώιμο στάδιο, υπάρχουν τομείς, στους οποίους έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, όπως η θεραπεία  με βλαστοκύταρρα. Η θεραπεία αυτή αναστρέφει κάθε τύπο βλάβης, κυρίως την απώλεια κυττάρων, όταν αυτά πεθαίνουν και δεν αποκαθίστανται αυτόματα. Εφαρμόζεται ήδη κλινικά σε ανθρώπους.
Πιστεύει πως όταν έχουμε ένα επαρκές και κατανοητό πλαίσιο θεραπειών ικανών να περιορίσουν την αρρώστια στα ηλικιωμένα άτομα γρηγορότερα σε σχέση με τον χρόνο, τότε  κερδίζουμε περισσότερο χρόνο, προκειμένου να αναπτυχθούν κι άλλες θεραπείες, καθώς ο καιρός περνά.
Ο de Grey φαντάζεται μια εποχή, όπου ο άνθρωπος θα επισκέπτεται τον θεράποντα γιατρό του για μια τακτική «συντήρηση», η οποία, μέχρι τότε, θα περιλαμβάνει γονιδιακές και βλαστοκυτταρικές θεραπείες, αναζωογόνηση του ανοσοποιητικού συστήματος και μια σειρά από άλλες προηγμένες ιατρικές τεχνικές που θα τον διατηρούν σε καλή φόρμα.

 Αντιδράσεις των επιστημόνων

Οι επαναστατικές ιδέες του De Grey απορρίπτονται από άλλους επιστήμονες του είδους, όπως είναι και ο Tom Kirkwood, διευθυντής του Κέντρου Γήρανσης και Διατροφής του πανεπιστημίου του Νewcastle.

Ο Kirkwood υποστηρίζει ότι το προσδόκιμο ζωής δεν είναι κάτι απόλυτα σταθερό, όμως οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα καταφέρει να κατανοήσουν τον τρόπο που λειτουργεί.Ο πραγματικός στόχος δεν είναι μόνο να ζούμε περισσότερα χρόνια αλλά να ζούμε περισσότερα χρόνια με υγεία. Αυτό αρχίζει να συμβαίνει σήμερα στα άτομα που διανύουν την 8η δεκαετία της ζωής τους, μια ζωή πολύ περισσότερο δραστήρια από ότι ζούσαν οι 70άρηδες των προηγούμενων γενεών.
Επίσης, κάποιοι ερευνητές λένε ότι η τάση προς την επέκταση της μακροζωίας ενδέχεται να καταρρεύσει, εξαιτίας μιας επιδημίας της παχυσαρκίας που πλέον εξαπλώνεται από τις αναπτυγμένες χώρες προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Το 2005 το ΜΙΤ, προσέφερε 20.000, προκειμένου οποιοσδήποτε μοριακός βιολόγος να αποδείξει ότι η θεωρία του de Grey είναι τόσο λανθασμένη, ώστε να είναι και ανάξιες λόγου, δεν τα κέρδισε κανείς ποτέ.
Οι κριτές σε αυτό το ερευνητικό πάνελ παρακινήθηκαν να υποβιβάσουν την επιστημονική θεωρία του de Grey, μέσω μιας ομάδας εννέα επιστημόνων, οι οποίοι απέρριψαν την εργασία του, χαρακτηρίζοντάς την ως «ψευδο-επιστήμη».
Κατέληξαν ότι αυτός o χαρακτηρισμός δεν είναι δίκαιος, διατεινόμενοι ότι οι SENS ενυπάρχουν σε ένα μέσο επίπεδο νέων ιδεών που πρέπει να επαληθευτούν, τις οποίες κάποιοι ίσως βρίσκουν ενδιαφέρουσες, ωστόσο άλλοι είναι ελεύθεροι να τις αμφισβητήσουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: