Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Απειλούμενοι με εξαφάνιση οι ελέφαντες της Σουμάτρα

Ένα από τα ευγενέστερα ζώα του πλανήτη, ο ελέφαντας της Σουμάτρας, χαρακτηρίστηκε πλέον από «κινδυνεύον» ως «ιδιαιτέρως κινδυνεύον» είδος.



Ο λόγος είναι η αποδάσωση και η μετατροπή σε καλλιεργήσιμη γη του 70% των φυσικών εστιών του, έχοντας σαν αποτέλεσμα μέσα σε μία γενιά ο πληθυσμός του να μειωθεί στο μισό.

Η Σουμάτρα είναι η περιοχή της Ασίας όπου ζουν ορισμένοι από τους σημαντικότερους πληθυσμούς ελεφάντων όπως επίσης είναι και η περιοχή της οποίας τα δάση εξαφανίζονται με το γρηγορότερο ρυθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 2/3 των δασών της Σουμάτρας χάθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Anwar Purmoto, μέλος της WWF Ινδονησίας, «οι επιχειρήσεις που έχουν δικαιώματα εκμετάλλευσης δασικών εκτάσεων, κυρίως για την παραγωγή χαρτιού, αλλά και η βιομηχανία φοινικέλαιου, έχουν νομική και ηθική υποχρέωση να προστατεύσουν τα απειλούμενα είδη στις εκτάσεις δραστηριοποίησής τους».

Η WWF ζητά ακόμη από την κυβέρνηση της Ινδονησίας την απαγόρευση οποιασδήποτε μετατροπής δασικής έκτασης σε καλλιεργήσιμη έως ότου διαμορφωθεί μια συνολική στρατηγική προστασίας του συγκεκριμένου είδους.
http://briefingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: