Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Η Τουρκία «συνήγορος» των Σκοπίων

Ποια τακτική επανέλαβε η σκοπιανή κυβέρνηση για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και γιατί βρήκε πρόθυμο συνήγορο στο πρόσωπο της Τουρκίας


Η σκοπιανή κυβέρνηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο με αυτήν του Βουκουρεστίου το 2008, ώστε να επιτύχει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Να υποβάλει δηλαδή αιτήσεις ένταξης ως FYROM, εξουδετερώνοντας το επιχείρημα της Ελλάδας. Ο κ. Γκρούεφσκι πιστεύει ότι λειτουργεί υπέρ αυτού η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, με την αβελτηρία του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Υποβολή αίτησης ως FYROM, δεν μπορεί να μη γίνει δεκτή από την Ελλάδα, σύμφωνα με το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Μπορεί όμως η Ελλάδα να επικαλεσθεί τα άρθρα 6 & 7 (περί αλυτρωτισμού και καλής γειτονίας), τα οποία περιέργως έμειναν ουσιαστικώς ανενεργά κατά τις ακροάσεις του Δικαστηρίου της Χάγης.

Πρόθυμος συνήγορος των Σκοπιανών εμφανίστηκε η Τουρκία. Είχε δηλώσει αμέσως το τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να εξασφαλίζει την απαιτούμενη υποστήριξη, έτσι ώστε η «Μακεδονία» να ολοκληρώσει το χρονοδιάγραμμα ενοποίησης με την Ευρώπη και τους Ευρωατλαντικούς θεσμούς χωρίς καθυστέρηση».
Οι Τούρκοι βέβαια γνωρίζουν την απόφαση του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που εκφράστηκε και αυτή τότε. Ότι οι αποφάσεις σχετικά με το ενδεχόμενο ένταξης της FYROM στην Ατλαντική Συμμαχία και την Ε.Ε. δεν έχουν αλλάξει. Δηλαδή, δεν θα γίνει συζήτηση πριν από την εξεύρεση λύσης στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων. Η Άγκυρα όμως, βρήκε την αφορμή συνεχούς δυσφήμησης της Ελλάδας στα διεθνή φόρα, αλλά να εμφανιστεί και προστάτης των βαλκανικών χωρών από τις «αδικίες» που υφίστανται εκ μέρους της Ελλάδας.

Για να μη το λησμονήσουν τα Σκόπια, η τουρκική κυβέρνηση υπενθύμισε: «Η Τουρκία η οποία αναγνώρισε τη «Μακεδονία» με τη συνταγματική της ονομασία και την εθνική της ταυτότητα, και ήταν μια από τις πρώτες χώρες που άνοιξε πρεσβεία στα Σκόπια, πιστεύει ότι η πολυεθνική, πολυπολιτισμική και δημοκρατική «Μακεδονία» φέρει μεγάλη σημασία από πλευράς ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια». Τα «πολυεθνική» και «πολυπολιτισμική» ήταν για τους Αλβανούς, αλλά και για κατοχύρωση των λίγων Τούρκων που ζουν στα Σκόπια.

Παράλληλα δε, προέβη και σε δωρεές προς τον στρατό των Σκοπίων, όπως γράψαμε σε προηγούμενα σημειώματά μας. Η Τουρκία προέβη σε δωρεά 900 χιλιάδων ευρώ προς το υπουργείο Άμυνας, για την οργάνωση του σκοπιανού στρατού. Μέχρι σήμερα, οι δύο χώρες έχουν υπογράψει ένα σύνολο 22 στρατιωτικών συμβάσεων.
Η δήλωση του Τούρκου πρεσβευτή στα Σκόπια, κ. Gürol Sökmensüer, είναι αποκαλυπτική: «Ως πρέσβης της Τουρκίας, θα ήθελα να τονίσω ότι σε κάθε επίπεδο θα υπάρξει μια αυξανόμενη δραστηριότητα στις σχέσεις μας και η χώρα μου θα συνεχίζει να στηρίζει την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Να σημειώσουμε, ότι πολλά τμήματα του σκοπιανού στρατού εκπαιδεύονται σε στρατιωτικές σχολές της Τουρκίας υψηλού κύρους και επαγγελματισμού. Από το 1998 μέχρι σήμερα, 82 μέλη του Στρατού έχουν αποφοιτήσει από τις στρατιωτικές Ακαδημίες της Τουρκίας. Πολλά μέλη του στρατού έχουν επιπρόσθετα ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους σε διάφορα κέντρα κατάρτισης.

Αυτή όμως είναι η επιφάνεια των σκοπιανοτουρκικών θέσεων. Η ισχυροποίηση του ισλαμικού στοιχείου στα Σκόπια δεν ευχαριστεί τον κ. Γκρούεφσκι, διότι ενδυναμώνει τους Αλβανούς και περιορίζει τον «μακεδονισμό» του. Ο κύριος φόβος προέρχεται από την παράλληλη ανάπτυξη των Ουαχαμπιστών, που χρηματοδοτούνται παχυλά από την Σαουδική Αραβία και Κατάρ, και θεωρούνται ως ένα από τα πιο ακραία στοιχεία του Ισλάμ.

Και το πρόβλημα δημιουργείται από το γεγονός ότι οι σημερινοί επικεφαλής της σκοπιανής ισλαμικής Κοινότητας δεν αντιδρούν πλέον στις ριζοσπαστικές δομές του Ουαχαμπισμού των Σκοπίων.

Μετά από μια συνάντησή που είχαν στα Σκόπια, ανακοίνωσαν ότι η συνάντηση είχε σκοπό τη διερεύνηση της γενικότερης κατάστασης και εξέτασης των προβλημάτων που υπάρχουν στη μουσουλμανική κοινότητα. Και υπονοούν κάποιες επιθέσεις που παρατηρούνται από ισλαμοφοβικούς κύκλους (όπως τους αποκαλούν) εναντίον του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων κυρίως στον αλβανικό πληθυσμό.

Ο επικεφαλής των Ουαχαμπιστών που επισκέφθηκε τα Σκόπια, ήταν ο κ. Μπεκίρ Χαλίμι, ο οποίος βρίσκεται υπό διεθνή παρακολούθηση από το 2008, μετά τις υπόνοιες για δεσμούς του με πυρήνες της Αλ Κάιντα του Κουβέιτ. Λέγεται δε, ότι η σκοπιανή οργάνωση των Ουαχαμπιστών στα Σκόπια πήρε πέντε εκατομμύρια ευρώ για τους σκοπούς της.

Δεν είναι όμως μόνον οι Σλάβοι των Σκοπίων που ανησυχούν για τις δραστηριότητες των Ουαχαμπιστών και ο διεθνής παράγοντας, αλλά και πολλοί Αλεβίτες μουσουλμάνοι της χώρας, που βρίσκονται μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας, για το ποιος θα τους «εκπροσωπεί».

Ο Μακεδών
http://voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: