Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

H Γαλλία ψηφίζει για την γενοκτονία των Αρμενίων

Στην έγκριση του νομοσχεδίου για την ποινικοποίηση άρνησης των γενοκτονιών, συμπεριλαμβανομένης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, προχωρά εκτός απροόπτου η Γερουσία της Γαλλίας, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της Τουρκίας, η οποία απειλεί με διπλωματικά αντίμετρα. Υπέρ του νόμου έχουν ήδη ψηφίσει και μάλιστα με σημαντική πλειοψηφία τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης.

Αν και μέρος των γάλλων γερουσιαστών όπως και η νομική επιτροπή του σώματος είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους για το νομοσχέδιο, φαίνεται ότι στη πλειονότητα τους οι γερουσιαστές θα τον εγκρίνουν, ώστε μετά και την υπογραφή του προέδρου Σαρκοζί -που θεωρείται δεδομένη- να γίνει νόμος του κράτους.

Από την πλευρά της η Άγκυρα, ήδη από την ψήφιση του νόμου από την Εθνοσυνέλευση, έχει ακυρώσει την αμυντική και πολιτική και οικονομική συνεργασία με τη Γαλλία ενώ έχει ανακαλέσει τον πρεσβευτή της για διαβουλεύσεις.

Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, επισήμανε από το Στρασβούργο ότι η Τουρκία (ως χώρα ή τούρκοι πολίτες) θα μπορούσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για να καταδικάσει τη Γαλλία, αν ο υιοθετηθεί νόμος.

«Θα είναι μια ιστορική ντροπή και απειλή για την ελευθερία έκφρασης» είπε ο κ. Αρίντς.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: