Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Κάνουν το φοινικόδασος του Βάι ... πάρκο αναψυχής!

Σε ιδανικό μέρος για περιπάτους, πικ-νικ και camping διαμορφώνει το δασαρχείο, μέσω του εργολάβου, το αισθητικό δάσος του Φοινικοδάσους- Βάι. Το μόνο που απομένει είναι να καθοριστεί η τιμή εισόδου. 



Μία χαρακτηριστική ανθρωπογενής παρέμβαση ‘’προληπτικής προστασίας’’ από τις πυρκαγιές και το σκαθάρι.

Το ανθρώπινο είδος, για μία ακόμη φορά, παρεμβαίνει με υπεροπτικό χαρακτήρα έναντι των φυσικών κανόνων και διεργασιών. Ακόμη μία περίπτωση που οι αρχές βλέπουν το δένδρο και χάνουν το δάσος. Τα συνεργεία εκκαθάρισαν κάθε μορφή χλωρίδας πέραν του φοίνικα του Θεόφραστου.

Τα μόνα φυτά που κατόρθωσαν να επιβιώσουν, κι αυτά με κάποια κλαδέματα καλλωπισμού, ήταν η βλάστηση άνω του ενός μέτρου. Φυσικά, αγνοώντας τις προϋπάρχουσες μελέτες (Ε.Κ.Β.Υ., Οδηγός διαχείρισης για το Φοινικόδασος του Βάι, Θέρμη 2002) όπου τονίζει ότι η κοπή ξερών φύλλων θα είχε ως επακόλουθο την ανάπτυξη ανταγωνιστών ως προς το δάσος όπως είναι το είδος Nerium oleander (πικροδάφνη).

Επιπροσθέτως, η διάνοιξη δρόμων, αναφέρει η ίδια μελέτη θα ήταν ανούσια σε περίπτωση πυρκαγιάς. Να τονισθεί ότι η συγκεκριμένη μελέτη εκπονήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων, σε συνεργασία με το αρμόδιο δασαρχείο και κόστισε άνω του 1.300.000 ευρώ.

Το δεύτερο σημείο αφορά την προληπτική πάλι χρήση φυτοφαρμάκων για την αντιμετώπιση του εντόμου Rhynchoforus Ferrugineus λόγω της κοπής των φοινίκων. Με βάση όμως τα πρακτικά της 2ης συνάντησης στις 10-5-10 στα γραφεία της διεύθυνσης Γεωργικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Κρήτης (παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Γ.Ε.Ω.Τ.Ε.Ε. Κρήτης, Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και Δ/νση Δασών Περιφέρειας Κρήτης)ως καταλληλότερη μέθοδος πρόληψης κρίθηκε η δημιουργία ζώνης 10 χιλιομέτρων περιμετρικά του Φοινικοδάσους.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε και τις γνωμοδοτικές εκθέσεις του W.W.F. Hellas και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης με αριθμούς πρωτοκόλλων 325/15-11-11 και 240/18-11-11 αντίστοιχα, χαρακτηρίζουν τα κλαδέματα και τους ψεκασμούς ως άκρως ακατάλληλες μεθόδους.

Δυστυχώς, οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους. Με δικαιολογία την πρόληψη, έγινε τελικά το ίδιο το κράτος ο βασικότερος εχθρός του δάσους. Η ανικανότητα των μελετητών της αρμόδιας υπηρεσίας να συντάξουν μία ορθή μελέτη, καθώς διακυβεύονταν το αστρονομικό ποσό των 400.000 ευρώ είναι πρωτοφανής.

Από την άλλη μεριά, η ανικανότητα των αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης να αντιδράσουν έγκαιρα και δίχως να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος, για ένα θέμα που δεν είναι άμεση αρμοδιότητά τους αλλά έχει άμεσες και δραματικές επιπτώσεις για την τοπική κοινωνία, είναι ακόμη ένα από τα σημεία των καιρών μας.

Ακόμη μία απόδειξη ότι η έλλειψη κράτους πρέπει να μας καταστήσει τους ίδιους ενεργούς πολίτες. Το Φοινικόδασος είναι κληρονομιά του καθενός, και θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα ανάπτυξης μόνο εάν το σεβαστούμε και δεν το μετατρέψουμε σε παραθεριστικό πάρκο.

Οι τουρίστες, σε αντίθεση με την αντίληψη που επικρατεί στον τόπο μας, έχουν γνώση της σημασίας της βιοποικιλότητας και θα δυσφημίσουν τον τόπο μας εάν εξακολουθήσουμε να του φερόμαστε με ανθρώπινη υπεροψία.

Τέλος, ως πολίτες αυτού του τόπου, πρέπει να αποδεχτούμε την προσωπική μας ήττα επί του ζητήματος. Ήμασταν λίγοι, ήμασταν ανοργάνωτοι, ήμασταν απροετοίμαστοι, ήμασταν…κουτοί διότι πιστέψαμε πολιτικούς παράγοντες και αρμόδιες υπηρεσίες.

Σήμερα προχωράμε σε ασφαλιστικά μέτρα και θα απαιτήσουμε να αποδοθούν ευθύνες γιαυτή την αλόγιστη καταστροφή στο σπάνιο αυτό οικοσύστημα που άντεξε ολόκληρους αιώνες και που αποτελεί σπάνια όαση σε όλη την Ευρώπη με τον μοναδικό ενδημικό κρητικό φοίνικα.... ή κάπως έτσι.

Χάσαμε τη μάχη αλλά όχι τον πόλεμο και θα έχει συνέχεια. Σε αυτό τον αγώνα θέλουμε επιτέλους να συμμετάσχει ο καθένας από εσάς. Τα μέτωπα είναι πολλά για το Φοινικόδασος και για την επαρχία Σητείας. Χρειάζεται επιτέλους θεσμοθέτηση νόμων και Φορέων Διαχείρισης, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες καταστροφές.

Lasithi News

Δεν υπάρχουν σχόλια: