Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Λάρισα: Έκοψαν δεκάδες δέντρα για να ζεσταθούν...

Δέντρα δεκαετιών έκοψαν τις προηγούμενες ημέρες άγνωστοι στο δρόμο Γιάννουλης – Αμπελώνα. Με αφορμή το ψύχος των ημερών αλλά και την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, σε συνδυασμό βεβαίως με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, είναι γνωστό πως τους τελευταίους μήνες έχοι οξυνθεί το φαινόμενο της παράνομης υλοτόμησης σε δασικές περιοχές.

Αυτή τη φορά η παράνομη υλοτόμηση αφορούσε σε δενδροστοιχία, εντός κατοικημένης περιοχής, στο δρόμο Γιάννουλης – Αμπελώνα στο ύψος εγκαταλειμμένου εργοστασίου. Οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από περιοίκους οι οποίοι όταν ρωτήθηκαν για ποιο λόγο κόβουν τα δέντρα, τους απάντησαν ψευδώς ότι διαθέτουν άδεια από το Δήμο. Λόγω του μεγάλου αριθμού του δέντρων όπως και του όγκου τους λόγω παλαιότητας, οι δράστες χρειάστηκε να επανέλθουν για να κόψουν περισσότερα ενώ μια ημέρα έφυγαν όπως – όπως, όταν πάλι περίοικοι δήλωσαν πως θα ενημερώσουν το δασαρχείο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, κάτοικοι της Γιάννουλης επικοινώνησαν όντως με το Δασαρχείο όπου τους εξήγησαν ότι τα δέντρα εντός οικισμών δεν είναι δική τους αρμοδιότητα και πως το θέμα αφορά στους Δήμους, όπως πράγματι ισχύει.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων, Αρης Γαλάτος, διευκρινίζει προς την «Ε» πως ο Δήμος ουδέποτε εξέδωσε άδεια για λογαριασμό ιδιωτών για το κόψιμο δέντρων και πως, μόνο η Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων επιλαμβάνεται των περιπτώσεων εκείνων που, κάποιο δέντρο λόγω επικινδυνότητας ή λόγω ασθενείας κ.λπ., χρειάζεται κόψιμο.

Περίοικοι της Γιάννουλης, κατανοώντας την οικονομική δυσπραγία πολιτών και την αδυναμία τους να προμηθευτούν ξύλα ή πετρέλαιο θέρμανσης εξέφραζαν παράλληλα την οργή τους για το γεγονός ότι άγνωστοι έκοψαν τα συγκεκριμένα δέντρα.

Η παράνομη υλοτόμηση βρίσκεται σε εξέλιξη από το περασμένο φθινόπωρο (απλά σήμερα καταγράφεται και στη Θεσσαλία μέσω διαμαρτυριών πολιτών) και είναι μεγαλύτερης βεβαίως έκτασης στις δασικές περιοχές με τους επιτήδειους να εκμεταλλεύονται την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών. Χωρίς να παραβλεφθούν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες είναι προφανές ότι το πρόβλημα πρέπει να απασχολήσει τα εμπλεκόμενα υπουργεία και τις κατά τόπους υπηρεσίες τους προκειμένου να προστατευθεί ο δασικός πλούτος.

eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: