Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Αίγινα:Ασύλληπτες αυξήσεις της τάξεως του 125% στο νερό !

Ασύλληπτες αυξήσεις της τάξεως του 125% φαίνεται ότι μπαίνουν στο τραπέζι για να αντιμετωπιστεί το εκρηκτικό έλλειμμα του Δήμου.









 Γνωστό θύμα: ο πολίτης που θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά με τα ελάχιστα που του έχουν απομείνει.

Είχαμε τις πληροφορίες ότι σε σύσκεψη στελεχών που πραγματοποιήθηκε μέσα στις γιορτές, υπήρξαν εισηγήσεις για μεγάλες αυξήσεις σε οριζόντιο επίπεδο (δηλαδή όλοι πλούσιοι – φτωχοί, να επιβαρυνθούν το ίδιο). Μάλιστα, στέλεχος της παράταξης (δεν είναι Δημοτικός Σύμβουλος αλλά έχει εξέχουσα θέση στα κοινά του τόπου με την συνδικαλιστική του ιδιότητα) ήταν αυτός που πρώτος ζήτησε να ξεπεράσει η τιμή του νερού τα 3€.

Οι πληροφορίες μας επιβεβαιώθηκαν 100% μετά από συνομιλία που είχαμε με έναν εκ των υδρομεταφορέων, στον οποίο, ο κ. Σακκιώτης υποσχέθηκε μεγάλες αυξήσεις, ως τον τρόπο για να ξεπληρωθούν οι μεγάλες οφειλές του Δήμου προς αυτόν. Μάλιστα, ο υδρομεταφορέας ισχυρίστηκε ότι η νέα τιμή του νερού θα φτάσει στα 3,5€!

Πρόκειται για αύξηση άνω του 125% για τα φτωχά νοικοκυριά που η κατανάλωσή τους δεν ξεπερνά τα 40 κυβικά. Κανείς ακόμα δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με το αν θα υπάρξει κλιμακωτό τιμολόγιο ή αν οι αυξήσεις αυτές θα επιβαρύνουν οριζόντια όλο τον πληθυσμό ανεξάρτητα από το ύψος κατανάλωσης ή τα εισοδήματα του καθενός.

Έναστοιχείο που «ψαρέψαμε» στα «πηγαδάκια» των Εορτών, είναι ότι κανείς στη Διοίκηση δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών. Η αδυναμία να παρουσιάστει μια αξιόπιστη μελέτη πρόβλεψης των εσόδων που προκύπτει από τις διάφορες κλιμακώσεις από το Οικονομικό Επιτελείο του Δημάρχου, διαφάνηκε από την άνοιξη του 2011. Τα στελέχη του κ. Σακκιώτη φαίνεται να άσκησαν έντονη κριτική για το τιμολόγιο ύδρευσης που ψηφίστηκε την άνοιξη, ρίχνοντας και το ανάθεμα στο εξιλαστήριο θύμα που ακούει στον τίτλο Οικονομικός Σύμβουλος. Έτσι, πολύ φοβούμαστε ότι αν υπάρξουν κλιμακώσεις στην κατανάλωση, αυτές θα είναι μικρών διαφορών και όλο το βάρος θα πέσει στα χαμηλόμισθα νοικοκυριά, τα γνωστά θύματα.

Ο Δήμος της Αίγινας φαίνεται ότι θα ενσωματώσει το Φ.Π.Α. 13% στην τιμή, επιβαρύνοντας τον καταναλωτή, παρά το γεγονός ότι αυτό το ποσόν που θα συγκεντρώνεται δεν θα καταβάλλεται ποτέ στην Εφορία, αφού ο Δήμος σε Φ.Π.Α. είναι πάντα πιστωτικός και μάλιστα σε υπερβολικό βαθμό. Και όμως, η Δημοτική Αρχή βρίσκει ευκαιρία λόγω του νέου νόμου περί Φ.Π.Α. στο νερό και θέλει να επιβαρύνει περαιτέρω τον καταναλωτή.

Μέσα σε όλα αυτά, με ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις κινήσεις και των άλλων Δημοτικών Παρατάξεων και κυρίως του πρώην Δημάρχου που φαίνεται να ασκεί επιρροή στη παράταξη της Διοίκησης. Λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές, ο κ. Κουκούλης πραγματοποίησε σύσκεψη στελεχών στην οποία συζητήθηκαν τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου και ζητήθηκε η άποψη περί του τρόπου αντιμετώπισης. Από πολλούς υποστηρίχθηκε ότι ο κ. Σακκιώτης διάλεξε το δρόμο του και χάραξε μια λανθασμένη πολιτική στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του Δήμου.

Σε ένα άλλο σενάριο πάντως, κάποιοι εισηγούνται να ανέβει η τιμή στα 2,20€ ως βασική τιμή και να επανέλθουν οι κλιμακωτές χρεώσεις. Θα δούμε τι θα επικρατήσει τελικά...

neaepohi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: