Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Πρωτεύουσα της ανεργίας η Πάφος



Στο 12% του ενεργού πληθυσμού της έφθασε πλέον η ανεργία στην επαρχία Πάφου, εκτιμούν συντεχνιακοί παράγοντες. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ ψηλό και καθιστά την Πάφο την «πρωτεύουσα της ανεργίας», τονίζουν χαρακτηριστικά. 



Με δηλώσεις του στον «Φ» ο επαρχιακός γραμματέας της ΣΕΚ Πάφου, Νεόφυτος Ξενοφώντος, επισημαίνει ότι το ποσοστό της ανεργίας στην επαρχία είναι κατά 4% υψηλότερο από ό,τι στις άλλες περιοχές της Κύπρου σήμερα. 

«Το πλέον ανησυχητικό», τόνισε, «είναι ότι δεν διαφαίνεται και καμία ένδειξη βελτίωσης των συνθηκών. Όλα δείχνουν ότι το 2012 θα είναι χειρότερο ακόμη και από φέτος στον τομέα αυτό για την Πάφο». 

Ο Νεόφυτος Ξενοφώντος έκανε λόγο για την αναγκαιότητα να υπάρξει ένα «όραμα ανάπτυξης», κατά την έκφρασή του, το οποίο να μπορέσει να βγάλει την Πάφο και τους ανθρώπους της από το σημερινό τέλμα. 

Οι εκτιμήσεις των συντεχνιών φαίνεται να βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με τα αριθμητικά και στατιστικά δεδομένα που υπάρχουν στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με αποκαλυπτικές πληροφορίες του «Φ», η Πάφος ήταν η πόλη με τα υψηλότερα ποσοστά μορφωμένων νέων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σε αναλογία πληθυσμού την τελευταία 20ετία. 

Ήταν επίσης παραδοσιακά η πόλη και επαρχία που στελεχώνει τα υψηλά δώματα της κυβερνητικής μηχανής και ημικρατικών οργανισμών. 

Τα τελευταία στοιχεία μεσούσης της οικονομικής κρίσης, επισημαίνεται στις αναλύσεις αυτές, καταδεικνύουν πλέον ότι η Πάφος έχει τα χαμηλότερα ποσοστά εργοδοτούμενων σε κυβέρνηση και ημικρατικούς οργανισμούς λόγω του μικρού μεγέθους της. 

Ο ιδιωτικός τομέας βρίσκεται αυτή τη χρονική στιγμή σε κατάσταση αποσύνθεσης, η τουριστική βιομηχανία είναι στα κάτω της και το κράτος δεν έχει να δώσει τα κίνητρα για επιπρόσθετη εκπαίδευση και μόρφωση ως αντιστάθμισμα στην οικονομική ύφεση, επισημαίνουν συντεχνιακοί και άλλοι παράγοντες. 

Από τις έρευνες διαφαίνεται ακόμη ότι η προοπτική να εργοδοτηθούν οι νέοι της Πάφου σε άλλες πόλεις είναι ανέφικτη λόγω των χαμηλών μισθών που προσφέρονται, αλλά και του υψηλού κόστους διαβίωσης. 

Μεγεθύνεται το πρόβλημα 



Το πρόβλημα στην Πάφο αναφορικά με τους νέους ανθρώπους, αναφέρεται χαρακτηριστικά, μεγεθύνεται και από την έλλειψη δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το γεγονός αυτό, υποστηρίζουν, δεν αφήνει καμία πιθανότητα σοβαρής οικονομικής ανάπτυξης του παραδοσιακού κέντρου της πόλης λόγω απουσίας ικανοποιητικού αριθμού νέων ανθρώπων. 

philenews.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: