Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Ο γαστρονομικός τουρισμός βρήκε τον Παράδεισό του...στη Σαντορίνη !



 Ο γαστρονομικός τουρισμός αποτελεί μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού, όπου κυριαρχεί η κουλτούρα της τοπικής κουζίνας μιας χώρας.




Ο εν λόγω τουρισμός περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες, όπως μαθήματα μαγειρικής, εκδρομές/φεστιβάλ γαστρονομίας, επισκέψεις σε αμπελώνες κ.ά.

Το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής έχει χρησιμοποιηθεί πολύ από τις βασικές ανταγωνιστικές χώρες της Μεσογείου (Ιταλία, Ισπανία), με στόχο να προσελκύσουν σημαντικό μερίδιο του γαστρονομικού τουρισμού. Σύμφωνα με τη μελέτη, παρ’ όλο που η μεσογειακή δίαιτα επικρατεί ως σύγχρονο μοντέλο υγιεινής διατροφής, η Ελλάδα δεν έχει αξιοποιήσει την ευκαιρία αυτή, ώστε να αναπτύξει τον γαστρονομικό τουρισμό στον βαθμό που θα της επέτρεπε να πρωταγωνιστήσει στην παγκόσμια αγορά.

Επίσης, διαπιστώνει ότι υπάρχει απουσία επαγγελματισμού και εκπαίδευσης των επιχειρηματιών και του προσωπικού, ελλιπής στελέχωση, τάση για εύκολες παρασκευές, χρήση φθηνών υλικών χαμηλής ποιότητας. Εξαίρεση αποτελούν η Κρήτη, η Θεσσαλονίκη και η Σαντορίνη, οι οποίες διαθέτουν πληθώρα εστιατορίων που προσφέρουν καλή τοπική κουζίνα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η αξιοποίηση του φυσικού κάλλους, σε συνδυασμό με την ποιοτική τοπική κουζίνα αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην ανάδειξη της Ελλάδας ως γαστρονομικού προορισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το 44% των ταξιδιωτών ανά τον κόσμο θεωρούν το φαγητό ένα από τα πρωτεύοντα κριτήρια του τόπου που θα επισκεφθούν. Οι πιο ανταγωνιστικοί προορισμοί γαστρονομικού τουρισμού παγκοσμίως είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία. Οι πόλεις που έχουν αναγνωρισθεί ως ανταγωνιστικοί και ανερχόμενοι προορισμοί γαστρονομικού τουρισμού παγκοσμίως είναι η Τοσκάνη, το Παρίσι, η Βαρκελώνη, το Μεξικό, η Σαγκάη, το Τόκιο, το Εδιμβούργο, το Σίδνεϊ και η Λίμα.

kykladesnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: