Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Έκαψαν τον Καλικάτζαρο στον Άνω Αγιάννη Πιερίας


Ένα έθιμο που συμβολίζει τον εξορκισμό των κακών πνευμάτων παρακολούθησε από κοντά -  παρά το τσουκτερό κρύο - πλήθος κόσμου το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στην πλατεία του Άνω Αγίου Ιωάννη. 




 Πρόκειται για την εκδήλωση αναβίωσης του εθίμου "το κάψιμο του καλικάντζαρου", που συνδιοργάνωσαν ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αγιάννη"ΑΡΓΟΣ", ο Δήμος Κατερίνης και ο Οργανισμός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου. 

Την φωτιά σε έναν τεράστιο σωρό κλαδιών άναψαν ο αναπληρωτής Δήμαρχος Κατερίνης Ζήνων Σατραζέμης, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου "ΑΡΓΟΣ" Χρήστος Παυλίδης.Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθανάσιος Λιακόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης Αλέξανδρος Γιουμίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτριος Τσιμήτρης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της περιοχής Χαράλαμπος Οφίδης κ.α. εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Παυλίδης ευχαρίστησε τον Δήμο Κατερίνης και τον Ο.Π.Π.Α.Π., που με την συνεργασία τους οργανώθηκε η εκδήλωση. Όσον αφορά το έθιμο, τόνισε χαρακτηριστικά:"Αναβιώνει εδώ και 80 περίπου χρόνια. Παλαιότερα πραγματοποιούνταν  από γειτονιά σε γειτονιά. Οι παπούδες μας  κρατούσαν νηστεία και μαζεύονταν  με μια αγκαλιά ξύλα στις διασταυρώσεις των διάφορων γειτονιών. Άναβαν μια μεγάλη φωτιά, για να συμφιλιωθούν και να λυθούν οι  παρεξηγήσεις μεταξύ τους. Υπήρχε ακόμη η δοξασία ότι  την συγκεκριμένη βραδιά τα κακά πνεύματα βγαίνουν στην επιφάνεια της γης και περιφέρονται προσπαθώντας να κάνουν κακό. Έτσι με την φωτιά αυτή τα έκαιγαν  ή τα εμπόδιζαν να περάσουν στα σπίτια. Αυτό το έθιμο ήρθε από το Άργος του Πόντου. Το χωριό υπάρχει και σήμερα και είναι κοντά στην Νεοκαισάρεια στην Μικρά Ασία.  Εδώ ήρθαν οι παπούδες μας μετά από περιπλάνηση σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά δεν κράτησαν, το ιστορικό όνομα Άργος". 
Από την πλευρά τους ευχές για τη νέα χρονιά και συγχαρητήρια στον τοπικό σύλλογο για την αναβίωση του εθίμου απηύθυναν  ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Κατερίνης Ζήνων Σατραζέμης - ο οποίος παράλληλα, επισήμανε ότι το θέμα του ιστορικού ονόματος του χωριού "ΑΡΓΟΣ" παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον - η Αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  Κατερίνης Αθανάσιος Λιακόπουλος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με  προσφορά  νηστίσιμων εδεσμάτων, χορό γύρω από τη φωτιά υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας, ενώ ξεχωριστό τόνο για τα πολλά παιδιά που βρέθηκαν στο χώρο έδωσε η βόλτα με το εορταστικό τρενάκι στις γειτονιές του χωριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: