Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Στο "κόκκινο" οι επιχειρήσεις

Ζοφερή είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα στις περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις, εξαιτίας της πρωτοφανούς ύφεσης που βιώνει η εγχώρια αγορά και της παρατεταμένης καθίζησης της κατανάλωσης. 
Το κλίμα στην αγορά επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο, λόγω της φοροκαταιγίδας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και των αυξήσεων στους λογαριασμούς των περισσότερων ΔΕΚΟ. Επιπροσθέτως, βαρίδι για τις επιχειρήσεις, αποτελεί και το γεγονός ότι πολλές αναγκάζονται να πληρώσουν τοις μετρητοίς προκειμένου να εισάγουν προϊόντα από το εξωτερικό λόγω του αυξημένου country risk. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία, της ICAP που φέρνει σήμερα στην δημοσιότητα το real.grσύμφωνα με τα οποία, το δείγμα των 266 επιχειρήσεων, που περιλαμβάνονται στην έρευνα της εταιρείας, από τον τομέα του εμπορίου επιβεβαιώνουν πλήρως το κλίμα ύφεσης που επικράτησε στην αγορά, καθώς οι πρώτες επιχειρήσεις που δημοσίευσαν ισολογισμό εντός του τρέχοντος έτους, εμφάνισαν σημαντική μείωση των πωλήσεων τους, κατά 11,2%, στην τελευταία οικονομική χρήση, δηλαδή την περίοδο από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι τον Ιούλιο του 2011.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της έρευνας της ICAP, τα κέρδη προ φόρου υπέστησαν πτώση κατά 23,8% και διαμορφώθηκαν σε 99,2 εκ. ευρώ, ενώ ακόμη και σε επίπεδο κερδών EBITDA οι απώλειες του εμπορίου έφτασαν το 20,7%.

Σχετικά με τη διάκριση μεταξύ κερδοφόρων και ζημιογόνων εταιρειών, από το συνολικό δείγμα των εμπορικών επιχειρήσεων προκύπτει ότι 151 εταιρείες ήταν κερδοφόρες, με κέρδη 142,8 εκ. ευρώ και 115 εταιρείες ήταν ζημιογόνες, με ζημίες 43,6 εκ. ευρώ.

Όσον αφορά την εξέλιξη των αποτελεσμάτων των 266 εμπορικών εταιρειών προκύπτει ότι 90 εταιρείες εμφανίζουν βελτίωση των αποτελεσμάτων τους το 2011 και 176 εταιρείες επιδείνωση.

«Πάτωσαν» οι εκπτώσεις

Την στιγμή, που τα λουκέτα έχουν την πάρει της μορφή χιονοστιβάδας, οι χειμερινές εκπτώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη φαίνεται, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, να μην είναι ικανές για να αναθερμάνουν έστω και προσωρινά τα ταμεία των καταστημάτων. Σε πολλές περιοχές της χώρας, μάλιστα επικρατούν... πολικές θερμοκρασίες στις κατά τόπους αγορές, με πολλά καταστήματα να εμφανίζουν μειωμένες πωλήσεις που αγγίζουν ακόμη και το 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι επαγγελματίες που αναγκάζονται να πωλούν στο κόστος έτσι ώστε να διαθέσουν τα αποθέματα των προϊόντων που έχουν στις αποθήκες τους, να πληρώσουν τους τρέχοντες λογαριασμούς και στην συνέχεια να «κατεβάσουν ρολά». Σύμφωνα με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου, το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο, με χιλιάδες να είναι αυτά τα καταστήματα που θα σταματήσουν την λειτουργία τους, τους επόμενους μήνες.

real.gr

Διαβάστε περισσότερα: http://mantatanews.blogspot.com/2012/01/blog-post_3830.html#ixzz1kwRosXJo

Δεν υπάρχουν σχόλια: