Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

Οργισμένος από την συμπεριφορά του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, που δημιούργησε κυβερνητική κρίση, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος καλεί για το μεσημέρι της Πέμπτης -εκτός μεγάλου απροόπτου- σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα δεχθούν τα μέτρα της τρόικα ή όχι.

Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να σώσει τους κατώτατους μισθούς και την καρατόμηση του 13ου και 14ου μισθού, σύμφωνα όμως με πληροφορίες δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρει. Τόσο οι ευρωπαίοι, όσο και το ΔΝΤ, ακόμα και για λόγους ιδεολογικούς (!), επιμένουν στη μείωση των κατώτατων μισθών σε επίπεδο Πορτογαλίας (περίπου 600 ευρώ από 751 που είναι σήμερα) και καρατόμηση του 13ου και 14ου μισθού.

Ο Λουκάς Παπαδήμος, μετά τις τελικές συζητήσεις με την τρόικα, πιθανότατα μεσημέρι της Πέμπτης, θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς, σε σύσκεψη που θα έχει μαζί τους, να συμφωνήσουν ή να απορρίψουν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, υπενθυμίζοντάς τους ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία δεν θα ολοκληρωθεί το PSI και η χώρα θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση.

Από το μέγεθος των αντιδράσεων των πολιτικών αρχηγών θα κριθεί ακόμα και αν ο κ. Παπαδήμος θα παραμείνει στη θέση του, όπως αναφέρουν στενοί του συνεργάτες, δημιουργώντας προφανώς και κλίμα εκβιασμού. Δεν αποκλείεται ωστόσο ο κ. Παπαδήμος να κάνει μετά την σύσκεψη και νέο κύκλο διαπραγμάτευσης με βάση τις παρατηρήσεις των αρχηγών των κομμάτων, ενώ είναι άγνωστο τι θα πράξουν οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ακόμα και αν συμφωνήσουν με τα μέτρα οι αρχηγοί τους.

Χάνει τον έλεγχο- οργή για Παπαϊωάννου-εισηγήσεις για αποπομπή

Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται οργισμένο με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ο οποίος παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις του πρωθυπουργικού γραφείου να κάνει δεκτές στο νομοσχέδιό του τις προτάσεις ΝΔ -ΛΑΟΣ , αρνήθηκε να το πράξει! Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναρωτιούνται μάλιστα για τον πραγματικό λόγο που δεν συμμορφώθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, αν και το περιστατικό αποδεικνύει ότι ο κ. Παπαδήμος καθημερινά χάνει όλο και περισσότερο τον έλεγχο της κυβέρνησής του, αφού υπουργοί του εξακολουθούν και δρουν αυτόνομα. Αργά το βράδυ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr υπήρχαν εισηγήσεις για απομάκρυνση από την κυβέρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης, με τις σχετικές αποφάσεις ωστόσο να λαμβάνονται σήμερα.

Εκλογές νωρίτερα;

Η κατάσταση που επικρατεί στην κυβέρνηση, πάντως, δεν αποκλείει την πραγματοποίηση των εκλογών νωρίτερα της 29ης Απριλίου που τις προγραμματίζει το Μέγαρο Μαξίμου και της 8ης Απριλίου που θέτει ως όριο ο Αντώνης Σαμαράς. Εννοείται βεβαίως ότι σε περίπτωση που δεν υπάρχει ολοκλήρωση του ΡSI οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν πιθανόν και τέλη Φεβρουαρίου, με την νέα κυβέρνηση να έχει ουσιαστικά να διαχειριστεί την χρεοκοπία της χώρας.

Ικανοποίηση για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, επικρατεί ικανοποίηση από τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, με τη συμπόρευση Βενιζέλου- Λοβέρδου, καθώς θεωρείται ότι θα λειτουργήσουν σταθεροποιητικά στο εσωτερικό της Ιπποκράτους και πιθανόν θα περιορίσουν τις αρνητικές ψήφους στα μέτρα από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: