Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Ο φόβος της ανεργίας


Διεθνής έρευνα καταγράφει τα συναισθήματα των Ελληνων πολιτών για τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας. Τάσεις φυγής είναι το πρώτο στοιχείο και απογοήτευση για το μέλλον το δεύτερο που κυριαρχεί στα λεγόμενά τους. Μεγάλη και η αίσθηση ανασφάλειας.


Την ίδια στιγμή η αυτοπεποίθηση των Ελλήνων εργαζομένων μειώνεται ενώ αυξάνεται σταθερά το ποσοστό εκείνων που ανησυχούν ότι θα χάσουν την εργασία τους.

Τα συμπεράσματα προκύπτουν από την πρόσφατη έρευνα Workmonitor, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Randstad, και εξετάζει τις τάσεις που επικρατούν στην αγορά εργασίας σε όλο τον κόσμο. Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά το παρελθόν για την αγορά εργασίας.

Το 52% των ερωτηθέντων κρίνει ότι ο αριθμός των εργαζομένων που θα συνταξιοδοτηθεί δεν θα δημιουργήσει καμία νέα ευκαιρία για την καριέρα τους.

Εξαιτίας του πολιτικού και οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, από τους 405 εργαζόμενους που ερωτήθηκαν, οι 376 (93%) δήλωσαν ότι στο μέλλον ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι θα φύγουν από την Ελλάδα για να εργαστούν στο εξωτερικό.

Μόλις το 39% όσων έλαβαν μέρος στην έρευνα, θεωρεί ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων τους που αποχώρησαν από τον εργοδότη στον οποίο απασχολούνταν, συγκαταλέγονταν σε αυτούς που είχαν καλή επίδοση στην εργασία τους. Αντίστοιχα, το ίδιο ποσοστό σε άλλες χώρες όπου διαπιστώθηκε αποχώρηση υπαλλήλων με καλές επιδόσεις ήταν: στην Κίνα 75%, στην Ινδία 71%, στην Ελβετία 65% και στη Χιλή 60%.

Το 68% των εργαζομένων δε, πιστεύει ότι οι απαιτήσεις για την τρέχουσα θέση εργασίας τους έχουν αυξηθεί τους τελευταίους δώδεκα (12) μήνες, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια αντίστοιχη παροχή ως αντάλλαγμα.

* Η έρευνα για το β΄τρίμηνο του 2011 διεξήχθη από τις 2 έως 13 Μαΐου 2011, μέσω online ερωτηματολογίου σε δείγμα 405 ατόμων ηλικίας 18-65 ετών, που εργάζονταν τουλάχιστον 24 ώρες την εβδομάδα σε μια αμειβόμενη εργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: