Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας;


Τα διεθνή δημοσιεύματα είναι ενδεικτικά όσων αναμένεται να συμβούν στο πολιτικό σκηνικό το επόμενο διάστημα... Η Financial Times έχει ήδη το σενάριο που θέλει τον τεχνοκράτη Λουκά Παπαδήμο επι κεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας... και ο Θεός βοηθός!

 

Εάν ο κ. Παπανδρέου πάντως δεν μπορέσει να πείσει τους "αντάρτες" υπουργούς και βουλευτές για το Μεσοπρόθεσμο, θα συγκροτήσει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με τη συμμετοχή 5 ή 6 τεχνοκρατών, ανάμεσά τους και τον Λουκά Παπαδήμο, εκτιμούν οι Financial Times. Να σημειώσουμε βέβαια ότι ο χαρακτηρισμός αντάρτες πρέπει να επιβεβαιωθεί καθώς είχαμε και προηγούμενα παραδείγματα ανταρτών που τελικά πειθάρχησαν στην κομματική γραμμή και ψήφισαν τα κατά περιπτωση νομοσχέδια.

Σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας που ασχολείται με τις εσωκομματικές αντιδράσεις για το Μεσοπρόθεσμο και τη χθεσινή άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απειλούν να παραιτηθούν από τις έδρες τους, παρά να ψηφίσουν τα νέα μέτρα,


"Το όνομα του Λουκά Παπαδήμου, πρώην κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδας και τέως αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρεται για πιθανή συμμετοχή σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας υπό τον Παπανδρέου, που θα έχει την διετή εντολή να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις".

Τα σενάρια βέβαια πυροδοτούνται και από το πράσινο παρασκήνιο που μόνο εκρηκτικό μπορεί να χαρακτηριστεί! Την ίδια στιγμή το όνομα του Λουκά Παπαδήμου δεν είναι πρωτάκουστο καθώς πριν κάποιους μήνες είχε προταθεί από τον Πρ. του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργο Καρατζαφέρη.

Όπως αναφέρουν Financial Times ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε χθες στο υπουργικό συμβούλιο, σαφείς δεσμεύσεις από "σκληροπυρηνικούς σοσιαλιστές υπουργούς οι οποίοι αντιτίθενται σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", ενώ έχει να αντιμετωπίσει κι άλλες μάχες για να πείσει βουλευτές και κορυφαία στελέχη του κόμματός του, ότι αν δεν επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, η χώρα θα χάσει την στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της και θα υποχρεωθεί σε χρεοστάσιο.

Πρόωρες εκλογές;


"Τα πολιτικό χάσμα μεγαλώνει στην Ελλάδα αν και την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση συντάσσει μια συμφωνία διάσωσης ύψους σχεδόν 100 δισ. ευρώ, που θα τεθεί προς έγκριση στην σύνοδο κορυφής της Ευρώπης", τονίζεται στο δημοσίευμα.

Ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει πως η λαϊκή δυσαρέσκεια έχει πυροδοτήσει συζήτηση για το κατά πόσον ο Παπανδρέου θα πρέπει να ακολουθήσει τα παραδείγματα των ηγετών Ιρλανδίας και Πορτογαλίας και να ζητήσει πρόωρες εκλογές, παρά την σαφή εντολή των Βρυξελλών ότι δεν θα πρέπει τα εθνικά πολιτικά ζητήματα να προκαλέσουν εμπλοκή στο πρόγραμμα ανάκαμψης.

Από το δημοσίευμα δεν απουσιάζει αναφορά στην μαζικότατη σημερινή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος. Όπως αναφέρεται ήταν
η μεγαλύτερη διαδήλωση κατά της λιτότητας μέχρι σήμερα, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της αντίστασης στο νέο πακέτο μέτρων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: