Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Τι γίνεται με το Σκοπιανό;


Αλήθεια ... το σκοπιανό είναι ένα θέμα για το οποίο κανείς δεν ξέρει σε ποιο σημείο ακριβώς βρισκόμαστε...Κύριε Δρούτσα τι ακριβώς γίνεται με την ονομασία της γειτονικής μας χώρας... Φαίνεται πως η λιγότερο ενδιαφερόμενη χώρα από εμάς Βουλγαρία εκφράζει πιο σθεναρές αντιδράσεις...


Σοβαρή διαφωνία διατυπώνει η Βουλγαρία αναφορικά με την  φερόμενη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης για την πρόταση-ονομασία της ΠΓΔΜ ως "Βόρεια" ή "Άνω Μακεδονία", εφόσον οι δύο χώρες Ελλάδα και ΠΓΔΜ φτάσουν σε συνεννόηση για το επίμαχο ζήτημα.  

Σύμφωνα με το βουλγαρικό ειδησεογραφικό NOVINITE, η Ελλάδα μέσω του Υπουργού Εξωτερικών της, έχει δηλώσει πως συμφωνεί με την χρήση των παραπάνω ονομασιών.

Ο Πρόεδρος όμως της Βουλγαρίας Παρβάνωφ, φαίνεται να διαφωνεί με την λύση αυτή και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας απάντησε σε σχετική ερώτηση: «Μια λύση όπως το άνω ή το βόρεια Μακεδονία θα φέρει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Βουλγαρίας. Και αυτό γιατί η “Μακεδονία του Πιρίν” αποτελεί μέρος της “βόρειας Μακεδονίας” που ωστόσο ανήκει στη Βουλγαρία.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ δήλωσε ότι αναμένει από το μεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προκειμένου να προσδώσει δυναμική στο ζήτημα της ονομασίας με στόχο να βρεθεί, όπως ανέφερε, αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα.

Ο κ. Ιβάνοφ ανέφερε ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι αναμένει «εποικοδομητική» στάση από την πλευρά της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: