Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Επέστρεψαν δυναμικά οι Indignados

Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί «Αγανακτισμένοι» κατέκλυσαν την Κυριακή την πλατεία με το άγαλμα του Ποσειδώνα στη Μαδρίτη για μία μαζική, ειρηνική συγκέντρωση κόντρα στην ανεργία και τη λιτότητα.

Νέοι και ηλικιωμένοι, εργαζόμενοι και άνεργοι, έδωσαν δυναμικό «παρών» στην ισπανική πρωτεύουσα, εκδηλώνοντας το θυμό και την απογοήτευσή τους για την ανεργία-ρεκόρ, τις δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές και τη στάση των πολιτικών.

Διαδηλώσεις «Αγανακτισμένων» πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες ισπανικές πόλεις, ανάμεσά τους η Βαρκελώνη στο βορρά, η Βαλένθια στα ανατολικά και η Σεβίλλη στο νότο.

Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων είναι ισχυρή, εξαιτίας των επεισοδίων που σημειώθηκαν στις συγκεντρώσεις της Τετάρτης στη Βαρκελώνη.

Οι διαδηλώσεις των «Αγανακτισμένων» ξεκίνησαν στις 15 Μαΐου στην Ισπανία και εξαπλώθηκαν σε πόλεις σε όλη τη χώρα, μεγαλώνοντας διαρκώς σε όγκο και παλμό.

Η αστυνομία εκτιμά ότι περίπου 35.000 Ισπανοί ξεκίνησαν την Κυριακή από έξι σημεία γύρω από τη Μαδρίτη με προορισμό την πλατεία του Ποσειδώνα, κοντά στο κτίριο του Κοινοβουλίου. «Ας παρελάσουμε μαζί κατά της κρίσης» έγραφαν μερικά από τα πανό των διαδηλωτών.

Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν σε περίπου 100 πόλεις της Ισπανίας, στις περιφερειακές πρωτεύουσες αλλά και σε πολλές μικρές πόλεις, όπου το κύμα της κοινωνικής επανάστασης έχει μεταδοθεί εδώ και πέντε εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: